© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Driekwart van kinderen wordt tijdens vlucht misbruikt

12 september 2017


HH-65116649.jpg

Kinderen en jongeren op de vlucht naar Europa krijgen onderweg te maken met afschuwelijke mensenrechtenschendingen, stellen UNICEF en IOM in het rapport 'Harrowing Journeys'. Zo meldt 77 procent van de kinderen en jongeren die over LibiŽ en de Middellandse Zee reist, ervaringen met misbruik, uitbuiting en mensenhandel. Het rapport is gebaseerd op interviews met 22.000 migranten en vluchtelingen, waaronder 11.000 kinderen en jongeren.

Het rapport toont aan dat hoewel alle migranten en vluchtelingen grote risico's lopen, kinderen en jongeren onder de 25 jaar onderweg veel kwetsbaarder zijn om misbruikt en uitgebuit te worden.

Martine Goeman, jurist bij Defence for Children 'We worden iedere dag geconfronteerd met grove kinderrechtenschendingen. Alleenstaande kinderen en kinderen in gezinnen maken verschrikkelijke dingen mee. Niet alleen op reis naar Europa, maar ook binnen Europa. Zo worden kinderen in Griekenland vaak slachtoffer van verkrachtingen en uitbuiting. Een situatie die Europa onwaardig is.'

Defence for Children onderstreept de oproep van UNICEF om de opvang en ondersteuning van deze jongeren zo in te richten dat ze op deskundige wijze geholpen worden de verschrikkelijke ervaringen te verwerken. Er moeten meer veilige en legale manieren komen om Europa te kunnen bereiken en kinderen mogen niet in detentie worden gezet.

Vanuit Defence for Children pleiten wij er daarnaast voor dat er in ieder land een Kinderrechtenhelpdesk komt, te beginnen in Griekenland en ItaliŽ. Het is essentieel dat kinderen met vragen over hun kinderrechten terecht kunnen bij een jurist die hen verder helpt zodat hun recht in de praktijk wordt gebracht. Door een gebrek aan juridische bijstand in de vluchtelingenkampen, staat de toekomst van de kinderen in de wacht en hebben mensenhandelaren en verkrachters ondertussen vrij spel.

Het rapport van UNICEF en IOM laat zien dat vooral kinderen en jongeren uit Sub Sahara Afrika de grootste risico's lopen op uitbuiting en mensenhandel, vergeleken met kinderen en jongeren uit andere delen van de wereld. Verder is het opvallend dat kinderen en jongeren op de vlucht die een laag niveau van onderwijs hebben genoten, kwetsbaarder zijn voor uitbuiting en geweld. Vooral de reis via LibiŽ is gevaarlijk vanwege de wetteloosheid, en criminaliteit in het land. Gemiddeld betalen jongeren 1.000 tot 5.000 dollar voor de reis en ze arriveren vaak in Europa met een schuld, dat leidt tot een groot risico op verdere uitbuiting in Europa.

Samen met UNICEF Nederland maakt Defence for Children zich sterk voor de bescherming van alleenstaande kinderen en het recht op verblijf voor kindslachtoffers van mensenhandel.
Lees hier het rapport 'Harrowing Journeys'.Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg