© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Stijging alleenstaande kinderen in detentie in Griekenland

9 augustus 2017


Opvang griekenland.jpg

Het aantal alleenstaande vluchtelingenkinderen dat in Griekenland wordt opgevangen in politiecellen en detentiecentra is enorm gestegen. Dit blijkt uit een brief van de organisatie Human Rights Watch aan de Griekse minister voor migratie. Deze praktijk is een schending van het Internationaal en Europees recht. Defence for Children maakt zich grote zorgen om deze situatie en roept de Griekse overheid op om de rechten van deze kinderen te respecteren en hen de bescherming te bieden waar zij recht op hebben.

Kinderen in politiecellen
Doordat er in Griekenland een groot tekort is aan geschikte opvangplekken, verblijven alleenstaande kinderen vaak maanden in overvolle en onhygiënische politiecellen en detentiecentra. De kinderen verblijven hier meestal samen met volwassenen. In juli 2017 verbleven er volgens het National Center for Social Solidarity in Griekenland 117 alleenstaande kinderen in politiecellen. Dit cijfer staat in schril contrast met cijfers uit november 2016, toen er 'slechts' twee alleenstaande kinderen in politiecellen verbleven.

Schending van kinderrechten
Tijdens hun verblijf in een politiecel of in een detentiecentrum, hebben de kinderen nauwelijks toegang tot basisvoorzieningen. Ook ontvangen zij geen informatie over hun kinderrechten en over hoe zij een asielaanvraag in kunnen dienen. Uit het rapport van Human Rights Watch blijkt verder dat veel kinderen zich als meerderjarig laten registreren om te voorkomen dat zij in een politiecel of detentiecentrum worden geplaatst. Deze kinderen zijn kwetsbaar om slachtoffer te worden van misbruik en uitbuiting.

Verder oplopend tekort
Het tekort aan geschikte opvangplekken zal naar verwachting alleen nog maar verder toenemen aangezien de Europese Commissie heeft besloten dat het geld waarmee de opvanglocaties voor alleenstaande kinderen gefinancierd worden, niet lang naar hulporganisaties gaat maar naar de Griekse regering. Volgens hulporganisaties betekent deze verandering dat op zijn minst vijf opvanglocaties zullen moeten sluiten.

Foto: Jaco Klamer


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg