© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Kinderrechten onder druk door procedures gezinshereniging

2 juni 2017


gezinshereniging i stock klein.jpg

Asielzoekers moeten steeds langer wachten op de behandeling van een verzoek tot gezinshereniging. De gemiddelde wachttijd is in twee jaar meer dan verdubbeld: van 146 dagen in 2015 tot 331 dagen op dit moment. De stijging komt vooral door de toegenomen asielinstroom in 2015, schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen van Joel Voordewind van de Christen Unie. Defence for Children maakt zich ernstig zorgen over de procedures voor gezinshereniging, gezinnen moeten na een lange asielprocedure gemiddeld nog een jaar op hereniging wachten, dit is zeer schadelijk voor de ontwikkeling van de kinderen.

Sander Schuitemaker, jurist kinderrechten en migratie: "Vaak worden te strenge eisen gesteld in gezinsherenigingsprocedures waardoor kinderrechten onder druk komen te staan. De IND hanteert erg strenge regels met betrekking tot het bewijzen van de identiteit en familiebanden. In bepaalde gevallen zijn de eisen dusdanig streng dat er in strijd met de Europese regels voor gezinshereniging wordt gehandeld, zo blijkt ook uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit."


Volgens Dijkhoff komt de lange wachttijd door de complexiteit van zaken. Dijkhoff geeft aan dat er vaak documenten ontbreken waardoor extra onderzoek nodig is, zoals het horen van iemand op een ambassade of DNA-onderzoek. Nu de wachttijden zijn toegenomen, tekenen steeds meer mensen protest aan omdat er maar geen beslissing wordt genomen. Uit de antwoorden van Dijkhoff blijkt ook dat het aantal mensen dat de overheid in gebreke stelt omdat er maar geen beslissing wordt genomen enorm is gestegen. In de eerste drie maanden van dit jaar gebeurde dat al 2.000 keer bij de nareis- en gezinsherenigingszaken. In heel 2015 was dit 260 keer.


De verhoogde drukte heeft ook gevolgen voor de 'gewone' verzoeken tot gezinshereniging die worden gedaan door Nederlanders en mensen die al een verblijfsvergunning hebben. De wachttijd is daar meer dan verdubbeld en opgelopen van 68 dagen in 2015 naar 138 dagen in de eerste maanden van 2017.

Defence for Children roept de Nederlandse Staat op de achterstanden zo spoedig mogelijk weg te werken en om in lijn met artikel 10 van het VN-Kinderrechtenverdrag aanvragen voor gezinshereniging met welwillendheid, menselijkheid en spoed te behandelen. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft ondertussen aangegeven dat er inmiddels extra personeel is ingezet om de achterstanden te kunnen aanpakken.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg