© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Wagif mag in Nederland blijven

18 mei 2017


Wagif-Faredzjualev-met-zijn-vrouw-en-kinderen-foto-Rob-Mulder-RTV-Noord gesneden.jpg

Wagif uit Azerbeidzjan mag in Nederland blijven bij zijn Nederlandse vrouw Günel en kinderen Farhad (6) en Leyla (5). Met de beslissing van staatssecretaris Dijkhoff om een discretionaire vergunning te verlenen komt een eind aan een periode van 15 jaar onzekerheid voor Wagif en zijn gezin. Defence for Children ondersteunde via de Kinderrechtenhelpdesk de procedure die de advocaat voerde om het gezin niet te scheiden.

Maandenlang voerden dorpsgenoten in het Drentse Eelde een hartverwarmende actie om Wagif bij zijn gezin te houden. Een filmpje met daarin ook Nobelprijswinnaar Ben Feringa werd ruim 300.000 keer bekeken. Gisteren kwam het verlossende woord: Wagif mag blijven. De situatie van Wagif en zijn gezin was al enige jaren bekend op de Kinderrechtenhelpdesk. Defence for Children heeft de procedure van Wagif verschillende keren inhoudelijk ondersteund met een kinderrechtenrapportage waarin is bepleit dat de kinderen afhankelijk zijn van hun vader en dat het voor hun ontwikkeling en evenwicht van het grootste belang is dat ze kunnen opgroeien met hun beide ouders in Nederland.


Sander Schuitemaker, jurist bij Defence for Children is heel blij voor Wagif en zijn gezin. "Het gaat hier om Nederlandse kinderen met een Nederlandse moeder die het volste recht hebben om met hun vader in Nederland te kunnen opgroeien. Gelukkig heeft staatssecretaris Dijkhoff dit ingezien."

Door een recente uitspraak van de hoogste Europese rechter in de zaak Chavez-Vilchez e.a. zijn de rechten van Nederlandse kinderen met een ouder zonder verblijfsrecht duidelijker geworden. De Europese rechter zet een streep door het Nederlandse beleid tot nu toe. De overheid moet het belang van het kind en het recht op gezinsleven voorop zetten. Voortaan moet altijd worden onderzocht wat de banden zijn tussen het kind en zijn ouders, hierbij moet worden gekeken naar de leeftijd van de kinderen en hun lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Ook de mate van afhankelijkheid van de ouders en het risico voor het evenwicht van het kind dat zou ontstaan indien het kind van de ouder zou worden gescheiden, moet worden meegewogen.


Deze uitspraak geeft hoop voor een snellere oplossing in toekomstige zaken van Nederlandse kinderen en hun ouders. De discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris zou in een soortgelijke zaak als van Wagif niet meer nodig moeten zijn wanneer het belang van het kind en het recht op gezinsleven wordt beschermd in wetgeving en beleid.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg