© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Staatssecretaris Dijkhoff: 240 keer discretionaire bevoegdheid

13 april 2017


20160423-IMG_1602.jpg

Kinderrechten mogen geen willekeur zijn

In de afgelopen twee jaar kende staatssecretaris Dijkhoff in 240 zaken een vergunning toe op basis van zijn discretionaire bevoegdheid. Het is onbekend in hoeveel zaken het om kinderen ging. Defence for Children is blij voor ieder kind waarvoor onrecht wordt rechtgezet. Het respecteren van kinderrechten zou echter geen gunst mogen zijn. In wetgeving en beleid moeten kinderrechten beter worden verankerd en de willekeur moet eraf.

In schrijnende zaken kan de staatssecretaris gebruik maken van de discretionaire bevoegdheid om aan iemand verblijfsrecht toe te kennen. Bij Defence for Children zijn verschillende zaken bekend. Zo hebben zeven ambassadeurs van de Ik Blijf Hier groep een vergunning gekregen op deze grond. Zo vertelt Hevien die jarenlang in onzekerheid zat: "Zelf heb ik in een situatie gezeten waarin niet naar mijn rechten werd gekeken, die bestonden niet, ik bestond niet. Dankzij Defence for Children en alle andere mensen die voor onze rechten zijn opgekomen, mag ik eindelijk echt bestaan in dit land. Deze mogelijkheid hoort elk kind in Nederland te hebben. Het is amper een mogelijkheid, het is een recht en dit recht hoort iedereen te bezitten."

Martine Goeman, jurist bij Defence for Children "Op dit moment kunnen wij vaak niet uitleggen waarom het ene kind wel een vergunning krijgt en een ander kind niet. De situatie van honderden kinderen is schrijnend en toch vallen zij nu tussen wal en schip. Denk hierbij aan zwaar gehandicapte kinderen die niet in aanmerking komen voor een vergunning of kinderen die al heel lang in Nederland wonen zonder verblijfsrecht. Het is de hoogste tijd dat het belang van het kind in de migratiewet wordt verankerd zodat kinderen zich kunnen beroepen op hun recht en niet hoeven te vragen om een gunst.

Lees hier de verhalen van kinderen die jarenlang in onzekerheid zaten.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg