© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Lucine in ArmeniŽ: de schaamte voorbij


DSC_0829.jpg

Door: Martine Goeman
Afdeling Migratie Defence for Children

Lucine is 16 jaar en heeft vijf jaar in Nederland gewoond voordat zij in april 2016 werd opgepakt, vastgezet en uitgezet naar ArmeniŽ met haar moeder, zusje en broertje. Haar vader leeft niet meer. Vandaag ga ik bij haar op bezoek in haar woonplaats bij de grens met Turkije.

Vanaf de hoofdstad is het een uur rijden. We komen langs een legerbasis en langzaamaan begint het huilen me nader te staan dan het lachen. Overal staan autowrakken, vervallen huizen en het is extreem koud. De armoede straalt er hier van af. Wanneer we stoppen op de plek die via de telefoon aan de taxichauffeur wordt doorgegeven, kan ik het bijna niet geloven. We staan bij een vervallen stacaravan, zonder verwarming of stromend water. Dit is waar Nederland kinderen naar uitzet die volledig Nederlands zijn geworden. De schaamte voorbij.

Binnen in de caravan heb ik mijn dikke winterjas hard nodig. Mijn ademhaling is duidelijk te zien. De moeder heeft haar best gedaan om van bladerdeeg gebakjes te maken. Ik ervaar hoe het is om met min 15 graden te moeten plassen, buiten in een gat in de grond. Lucine is in eerste instantie heel down. In de loop van de dag klaart ze aanzienlijk op. Ze geeft aan dat ze het zo fijn vindt om met Nederlanders te praten. Ze is veel afgevallen in ArmeniŽ door de stress. Wanneer wij er zijn, eet ze een grote sandwich en een taart op. Haar wereld bestaat uit de caravan. Ze gaat niet meer naar school omdat ze geen bijles kan betalen en haar taalniveau niet goed genoeg is. Morgen gaan we naar de school om daar te filmen. Lucine zegt "ik ben zo blij om de kinderen op school morgen te laten zien dat ik wel speciaal ben. Zo speciaal dat mensen uit Nederland zelfs helemaal naar mij toekomen."

De komende dagen is Lucine de regisseur van de opnamen die we van haar maken. Ze vertelt: "Ik wil graag mijn verhaal vertellen zodat niemand mee hoeft te maken wat ik heb meegemaakt." Ze brengt ons vier uur rijden verderop naar Vanadzor, waar haar vader begraven ligt. Ze wil dit graag laten zien omdat Nederland niet geloofde dat hij is vermoord. "Het leven is een ladder. Ik klom eerst heel de tijd omhoog. Ik kwam niet voor het geld naar Nederland. We hadden het best goed in ArmeniŽ. Ik zat op een Russische dure school en we hadden een huis en appartement. Maar mijn vader werd vermoord. Daarom zijn wij gevlucht. Maar ze geloofden ons niet. Daarom wil ik dit laten zien. Nu ben ik helemaal van de ladder naar beneden gevallen."

Lucine vindt het vreselijk in ArmeniŽ. Haar moeder en zusje zijn ziek maar je krijgt alleen gezondheidszorg wanneer je betaalt. En geld is er niet. "Ik moet echt weg uit de caravan. Wanneer het zo nog langer doorgaat, houd ik het echt niet vol."

Aan het einde van deze dag ben ik boos en verdrietig. We brengen kinderen zoveel schade toe. We kunnen mogelijk niet al het leed in de wereld oplossen, maar naar Lucine heeft Nederland een verantwoordelijkheid. Haar is onrecht aangedaan door haar na zo'n lange tijd in Nederland nog uit te zetten. De omstandigheden waarin zij nu leeft zijn onaanvaardbaar. Zoals Lucine zelf zegt: "Je kunt kinderen niet dumpen over de grens". Hopelijk kunnen wij haar met uw steun helpen om haar leefomstandigheden te verbeteren. Maar het is erg dat het nodig is.

Bekijk het filmpje met Lucine.

Mocht u meer willen doen voor deze kinderen, kunt u een bijdrage overmaken via onderstaande knop of via een overboeking op NL30INGB0000003166. Heel veel dank.


doneer nu(1).jpg

Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg