© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


In ArmeniŽ: hoe gaat het met uitgezette kinderen?

15 januari 2017


Schermafbeelding 2017-01-15 om 15.08.42.png

Door: Martine Goeman
Afdeling Migratie Defence for Children

Kinderrechten zet je niet over de grens

Het is vrijdag 13 januari. Om 17:20 vertrekt mijn vlucht naar ArmeniŽ. Een land waar vorig jaar 20 kinderen gedwongen naar zijn uitgezet. De kinderen zijn vaak vijf jaar of langer in Nederland geweest. Toch kwamen zij niet in aanmerking voor een Kinderpardon. In bijna 3,5 jaar tijd werd maar aan 29 kinderen (en 73 gezinsleden) een kinderpardonvergunning verstrekt ondanks dat 1530 kinderen een aanvraag deden. Een aanzienlijk deel van de kinderen en hun gezinnen dat door onze Kinderrechtenhelpdesk wordt ondersteund, wordt bedreigd met uitzetting naar dit land. Er is niets bekend over hoe die uitzettingen verlopen en wat de kinderen te wachten staat bij terugkeer.  Samen met een cameraman ga ik naar ArmeniŽ om te kijken hoe het gaat met de kinderen die zijn uitgezet. De Nederlandse overheid wil niet weten hoe het met hen gaat. Wij wel.

In het vliegtuig gaan mijn gedachten gaan naar de kinderen die dezelfde reis hebben ondernomen, maar onder totaal andere omstandigheden. Tien man in uniform hebben hen van hun bed gelicht in de gezinslocatie in Nederland, ze zijn in detentie geplaatst en daarna wederom door zo'n tien man in het vliegtuig vergezeld naar Yerevan, de hoofdstad van ArmeniŽ. De tien man gaan terug naar Nederland en zij mogen niet mee terug. Ze krijgen 30 euro per kind en staan er dan alleen voor met hun ouders.

In de nacht is het -15 graden Celsius, overdag is het grijs. We filmen in de omgeving van Yerevan. Mijn handen trillen van de kou en mijn tenen bevriezen ondanks dat ik snow boots aan heb met dikke voering. Vanmiddag gaan we langs bij Eduard (18), Louise (15), David (2), hun hoogzwangere moeder Lucine en vader Albert. Eduard slaagde bijna cum laude voor zijn eindexamen in Nederland, had het hoogste cijfer voor Nederlands en is autistisch. Het gezin is 7 maanden geleden opgepakt en uitgezet. De foto van de vader die bij de uitzetting horizontaal een busje in werd gewerkt door politieagenten circuleerde op social media. Er werden 40.000 handtekeningen opgehaald door de mentor van Eduard om hem terug te halen naar Nederland. De Tweede Kamer en regering deden niets. Wij willen weten hoe het met hen en andere uitgezette kinderen gaat.

Bekijk de eerste video

Wij spreken de politiek hier op aan. Mocht u meer willen doen voor deze kinderen, kunt u een bijdrage overmaken via onderstaande knop of via een overboeking op NL30INGB0000003166. Heel veel dank.Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg