© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Kinderen horen niet in vreemdelingendetentie

28 januari 2014


Cover_GeenKindindeCel.jpg

Op 28 januari 2014 heeft de Coalitie Geen Kind in de Cel de publicatie 'Papa, hebben we iets ergs gedaan?' aangeboden aan de Commissie van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. De Coalitie Geen Kind in de Cel sprak de afgelopen weken met kinderen en ouders die in vreemdelingendetentie hebben gezeten. De verhalen in de publicatie laten zien dat de gevangenistijd bij kinderen hun basisgevoel van veiligheid aantast en tonen dat de schade die de kinderen in detentie hebben opgelopen nog heel lang zichtbaar blijft. Ook als ze maar enkele dagen vast hebben gezeten.

Stem van kinderen ontbreekt
Martine Goeman van Defence for Children benadrukt bij de overhandiging dat in de discussie over grensdetentie en vreemdelingenbewaring tot nu toe de stem van de kinderen en ouders ontbreekt. Dit boekje voegt die stem toe, in lijn met artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag. De verhalen van de kinderen onderstrepen de zorgen van de Coalitie Geen Kind in de Cel. De periode in de cel is vaak beperkt tot maximaal enkele weken, maar de kinderen kunnen de gevolgen hun hele leven met zich meedragen.


Syrische ouder over dertien dagen grensdetentie

DFC petitie_37B1076.jpg

De heer Sameer Hannan, die als arts uit SyriŽ is gevlucht was op zoek naar veiligheid, maar werd eerst met zijn vrouw en zoontje van zes jaar dertien dagen in grensdetentie gezet. Hij is geschokt over dit ontvangst: "Ik was gewend om mensen te helpen in mijn land. We zijn onschuldige mensen die hier kwamen op zoek naar veiligheid en bescherming." Hannan zei dat het moeilijk was om zijn zoontje duidelijk te maken waarom ze in de gevangenis zaten. "Ik heb hem eerst proberen wijs te maken dat we in een hotel zaten, maar hij zei: 'In een hotel gaat de deur niet op slot.' Hij bleef me vragen waarom we opgesloten zaten. Het was erg moeilijk. Al maak je de omstandigheden nog zo goed, een gouden kooi blijft een kooi."
Tanja Jadnanansing, voorzitter van de commissie bedankt namens de aanwezige commissieleden, Jeroen Recourt (PvdA), Joost Taverne (VVD), Gert-Jan Segers (CU), Sharon Gesthuizen (SP), Linda Voortman (GL), Magda Berendsen (D66) en Marianne Thiemen (Partij voor de Dieren) voor het rapport. De Kamerleden toonden zich onder de indruk van de verhalen.

De Coalitie Geen Kind in de Cel hoopt dat de publicatie 'Papa, hebben we iets ergs gedaan? en het betoog bijdraagt aan de oproep van de Coalitie aan de overheid om te komen met een wettelijk verbod op het in vreemdelingendetentie plaatsen van kinderen.


Teeven kondigt aan grensdetentie voort te zetten

Een dag na de aanbieding van de publicatie 'Papa, hebben we iets ergs gedaan?' kondigt staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op 29 januari 2014 aan dat hij de grensdetentie voort zal zetten. Er zou sprake zijn van een belangenafweging om gezinnen in de cel te zetten. Wanneer grensdetentie wordt opgeheven zou volgens hem kinderhandel worden gestimuleerd en de instroom van asielzoekers toenemen. De Coalitie Geen Kind in de Cel benadrukt dat een cel nooit een vorm van bescherming is voor kinderen maar een extra trauma oplevert, zoals blijkt uit de verhalen van de kinderen en ouders. Er zijn geen gefundeerde indicaties dat kinderhandel gestimuleerd zou worden of de instroom toe zou nemen. Dit is immers ook niet gebeurt toen in Nederland de grensdetentie van alleenstaande minderjarigen werd afgeschaft in 2011. Sinds dat jaar is de instroom zelfs historisch laag.

Teeven kondigt brief over alternatieven aan
In het Algemeen Overleg van 30 januari 2014 heeft Staatssecretaris Teeven beloofd toch op zoek te gaan naar alternatieven voor het in grensdetentie zetten van kinderen. Hij werd hiertoe aangespoord door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Kamerleden van de ChristenUnie, D66, de SP, GroenLinks en de PvdA zeiden het niet acceptabel te vinden dat er nog oorlogskinderen op Schiphol verwelkomd worden door ze in een cel te zetten. De brief zou in mei naar de Tweede Kamer gestuurd worden.

Meer informatie:
De Volkskrant bericht op 28 januari 2014 over vreemdelingendetentie onder de kop 'Stop detentie van jeugdige vluchtelingen'. In het artikel staat een fout, zie reactie hierop.

Luister hier het interview met Martine Goeman op Radio 1 programma Nog steeds wakker terug, d.d. 29 januari 2014. (tijd 3.25)

Zie voor meer informatie ook www.geenkindindecel.nl.

Klik hier voor de Engelse vertaling van de publicatie 'No Child in Detention'.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg