© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Europese Commissie: minderjarige vreemdelingen niet opsluiten

4 december 2008


logo_Europese_Commissie.gif

De coalitie 'Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring' is verheugd dat de Europese Commissie het opsluiten van minderjarige vreemdelingen aan de kaak stelt. Na jaren actievoeren en lobbyen dringt het door dat het beleid waarbij jongeren op basis van hun verblijfsstatus worden opgesloten, schadelijk voor hen is en in strijd met het Kinderrechtenverdrag.

Als het aan de Europese Commissie ligt, mogen Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen nooit gedetineerd worden. Verder wordt het opsluiten van minderjarige kinderen taboe, tenzij het in hun eigen belang is en worden asielzoekers alleen nog maar in uitzonderlijke omstandigheden vastgehouden. Die regels maken deel uit van een pakket maatregelen waarmee eurocommissaris Jacques Barrot (Justitie en Immigratie) het Europese asielbeleid een vriendelijker gezicht hoopt te geven.


Kinderen horen niet op basis van het ontbreken van een verblijfsstatus van hun vrijheid te worden beroofd. Als de eigen veiligheid om opsluiting vraagt, dan zijn daarvoor de reguliere kinderbeschermingsmaatregelen van toepassing. De kinderrechter zal dan moeten besluiten of gesloten opvang noodzakelijk is.


Eerder deze week gaven verschillende inspecties een onthullend inzicht in de ongeschiktheid en onveiligheid van het leefklimaat in de JustitiŽle Jeugdinrichting in Zwaag. De jeugdafdeling daar werd gesloten, maar de jongeren werden overgeplaatst naar Doggershoek, weer opgesloten dus.


De coalitie 'Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring' (waar Defence for Children deel van uit maakt) is opgetogen dat ook de Europese Commissie heeft uitgesproken dat kinderen niet thuis horen in vreemdelingenbewaring. Het is nu aan de minister en staatssecretaris van Justitie om de volgende stap te zetten, door het Nederlandse beleid aan te passen.


Klik hier voor het rapport van de Europese Commissie.
Klik hier voor het inspectierapport jeugdinrichting Zwaag.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg