© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Online kindermisbruik gewelddadiger bij jongens

13 maart 2018


Interpol-ECPAT report TOWARDS A GLOBAL INDICATOR on unidentified victims in child sexual exploitation material.jpg

Uit een nieuwe studie, uitgevoerd door INTERPOL en ECPAT International, blijkt dat afbeeldingen of video's van seksueel misbruik van kinderen op internet over het algemeen ernstiger van aard is bij jongens of heel jonge kinderen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan het Europees Parlement in Brussel op 6 maart 2018.

Het onderzoek omvatte een visuele analyse van een steekproef van afbeeldingen en video's opgeslagen door INTERPOL in de International Child Sexual Exploitation database. Dit is een krachtige informatie- en onderzoekstool waarmee kinderpornorechercheurs gegevens kunnen delen met collega's over de hele wereld. De database gebruikt geavanceerde beeld- en videovergelijkingssoftware om verbanden te leggen tussen slachtoffers, misbruikers en locaties.


10.jpg

In het onderzoek werd beeldmateriaal gecategoriseerd en geanalyseerd om patronen te ontdekken van daders en slachtoffers. De studie vond een verband tussen de leeftijd van het slachtoffer en de ernst van het misbruik. Wanneer slachtoffers jonger zijn, is het misbruik vaker extreem. Er werd ook vastgesteld dat zeer jonge kinderen vaker dan oudere slachtoffers werden blootgesteld aan misbruik en uitbuiting met extra letsel of psychisch leed. De onderzoekers leggen hetzelfde verband tussen de ernst van misbruik en het geslacht van het slachtoffer. Jongens vormen een aanzienlijk deel van de slachtoffers in de meer gewelddadige video's en afbeeldingen.


23.jpg

Meer dan 12.000 slachtoffers zijn in de database ge´dentificeerd, maar het blijft moeilijk om het aantal niet-ge´dentificeerde slachtoffers nauwkeurig te bepalen. Meer dan 60% van de niet-ge´dentificeerde slachtoffers was pre-puberaal, waaronder baby's en peuters, en een derde van de slachtoffers was mannelijk. Maar liefst 84% van de steekproef van de onderzochte beelden of video's bevatte expliciete seksuele activiteit, grove geweldpleging, sadisme of andere vormen van geweld.

"Dagelijks worden miljoenen video's en afbeeldingen geŘpload van kinderen die seksueel worden misbruikt of uitgebuit. Hiervan blijft de overgrote meerderheid van zowel slachtoffers als daders onbekend," zegt Dorothy Rozga, Executive Director van ECPAT International tegen het Europees Parlement in Brussel. "In sommige gevallen duiken de beelden van dezelfde kinderen herhaaldelijk op door de jaren heen - en deze kinderen blijven buiten het bereik van degenen die hen moeten helpen." Volgens ECPAT International wordt de overgrote meerderheid van online materiaal van seksueel misbruik van kinderen gemaakt door mensen in de vertrouwenskring van het slachtoffer, binnen de familie,  vrienden en bekenden van de familie, maar ook trainers, leraren en hulpverleners,  daarom is het identificeren van kinderen in misbruikmateriaal van cruciaal belang om daders te lokaliseren. "Naast het bieden van een mogelijkheid om het kind te weg te halen uit de situatie, is het identificeren van een kind vaak de sleutel tot het identificeren van de dader," aldus Rozga.


8.jpg

"Helaas realiseren de meeste mensen zich niet dat wanneer we het hebben over kindermisbruik, we het hebben over zeer jonge kinderen. Soms gaat het om baby's van slechts enkele maanden oud, zij zijn slachtoffer van extreem seksueel geweld", zegt Bjorn Sellstrom, INTERPOL's eenheid Crimes Against Children. "Identificatie van slachtoffers vormt de kern van INTERPOL's werk bij het verbinden van wereldwijd onderzoek naar online seksueel misbruik van kinderen. Dit rapport onderstreept de noodzaak voor landen om gebruik te maken van de database en deel te worden van dit belangrijke netwerk."

Nauwkeurige bepaling van de kenmerken van slachtoffers zoals leeftijd, blijft een uitdaging. Hoewel de meeste daders meestal man waren, zijn er ook enkele vrouwen betrokken bij het misbruik en de uitbuiting van kinderen. Er is echter nog te weinig kennis over dit fenomeen. Het fenomeen 'door jongeren geproduceerde seksuele beelden' lijkt een uitdaging te vormen voor internationale wetshandhaving, zowel wat betreft de detectie en integratie van deze beelden met internationale beelddatabases, als de identificatie van de slachtoffers.

ECPAT International benadrukt het belang van een wereldwijde indicator voor seksueel geweld om beter de voortgang te meten in het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, ook wel Sustainable Development Goals, die een einde maken aan seksueel geweld tegen kinderen. De behoefte aan kwalitatief goed onderzoek is groot, evenals de kwaliteit van de respons door wetshandhaving over de hele wereld. "Deze studie behandelt een dringende behoefte in het aanpakken van het gebrek aan data hierover.", aldus Theo Noten van Defence for Children-ECPAT.

Link naar het rapport: Towards a global indicator on unidentified victims in child sexual exploitation material.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg