© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Eerste jaar loverboymeldpunt WATCH Nederland succesvol

9 januari 2018


gedwongenprostitutie620x350.jpg

WATCH Nederland, meldpunt en onderzoeksbureau inzake seksuele uitbuiting minderjarigen in Nederland, waaronder loverboyactiviteiten, kreeg in haar eerste bestaansjaar 131 meldingen. Na een eerste schifting op tekenen van mensenhandel (het strafbare feit waar seksuele uitbuiting onder valt) leidden 61 meldingen tot intensief onderzoek. Na bewijsveredeling en –stapeling werden 53 zaken overgedragen aan de politie. Fier, Terre des Hommes en CKM, de organisaties achter WATCH Nederland, spreken van een succesvol eerste jaar. WATCH is deelproject van Systemic Change: aanpak seksuele uitbuiting van kinderen en jongvolwassenen, waar Defence for Children - ECPAT onderdeel van uitmaakt..


Nieuw: Focus op jongensslachtoffers

Onder de 61 nader onderzochte casussen gingen er vijf over mannelijke minderjarige slachtoffers. WATCH Nederland vermoedt op basis van binnengekomen signalen dat er in ons land veel meer minderjarige jongens slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting dan nu bekend is. Uit eerder onderzoek van Regioplan bleek ook dat politie, jeugdzorg en andere instellingen beperkt zicht hebben op jongensprostitutie en jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting.

'Dit is verontrustend', zegt Anke van Dijke van Fier en CKM, 'temeer vanwege de geslotenheid van de gemeenschap waarbinnen de seksuele uitbuiting van jongens plaatsvindt. De betrokken minderjarigen ervaren daarnaast ook meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen. Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat de jongens seksueel uitgebuit worden. Daarom moet er extra aandacht komen voor proactief onderzoek naar deze groep. Zo'n onderzoek is des te urgenter nu jongensprostitutie zich voor een groot heeft verplaatst van het publieke domein naar het online domein.'

WATCH Nederland zet het onderzoek naar seksuele uitbuiting van minderjarige jongens daarom in 2018 hoog op de agenda. 'Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd (vaak zijn ze nog niet uit de kast) en seksueel worden uitgebuit. Tijdens de uitbuiting worden ze veelvuldig verkracht,  psychisch gebroken en murw gemaakt', zegt Gideon van Aartsen van Terre des Hommes. 'WATCH Nederland roept ouders, hoteleigenaars, taxichauffeurs, leraren, vrienden en bekenden op, kortom iedereen die het onderbuikgevoel heeft dat een minderjarige slachtoffer is van seksuitbuiting, dit te melden. Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden.'


Tot slot is het volgens WATCH van belang dat er meer specialistische hulpverlening komt specifiek gericht op jongens die slachtoffer zijn van seksueel geweld en seksuele uitbuiting. Defence for Children - ECPAT onderschrijft deze aanbeveling.


Melden van van vermoedens van loverboys/mensenhandel kan via www.watchnederland.nl of door te bellen met 088 208 00 44.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg