© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


"Mannen, steek jullie koppen niet in het zand!"

8 november 2017


meisje serieuze blik.jpg

“Onder onze neus worden honderden meisjes uitgebuit. De sleutel om dit te stoppen ligt bij afnemers”, zegt Frank Noteboom van CKM namens de Coalitie tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen waar Defence for Children ECPAT onderdeel van uitmaakt in Dagblad TROUW van 8 november.

Een minderjarig meisje gooit een dobbelsteen en het aantal ogen bepaalt hoeveel klanten ze die avond langs moet van haar loverboy. Meisje (15) moet haar lesrooster bij haar loverboy inleveren, zodat ze onder schooltijd opgehaald kan worden om langs klanten gereden te worden. Minderjarig meisje krijgt via Snapchat opdracht van haar loverboy naar welke klanten ze moet gaan'. Alle drie waargebeurde verhalen, alle drie minderjarige meisjes en alle drie uitgebuit door mannen en gedwongen tot seks met mannen. Jonge en oude mannen. Mannen met en zonder gezin, onder wie mannen met dochters die net zo oud zijn.


Waar zijn al die mannen die betalen voor seks met een of meer van deze 1.320 minderjarige meisjes?

Zijn deze gevallen uitzonderingen? Integendeel. Op 18 oktober van dit jaar, de Europese dag tegen Mensenhandel, werd duidelijk hoeveel minderjarige meisjes we niet zien. Minderjarige meisjes die in onze maatschappij, onder onze neus en door onze vaders, zonen, broers of vrienden worden uitgebuit: 257 op de 100.000 meisjes tussen de 12 en 17 jaar oud, 1320 meisjes per jaar, oftewel twee drie meisjes per middelgrote middelbare school. Weerzinwekkende cijfers. Daar is iedereen het over eens. Toch kijken we met stijgende verbazing naar onze reactie als maatschappij.


Loverboy

Noteboom: “Ik neem u mee terug naar de Valkenburgse mensenhandelzaak. Terwijl Armin A. in de badkamer van de hotelkamer afspraken inplant met klanten, heeft Kimberley (16) seks tegen betaling. Er wordt afgerekend bij Armin A.; in de volksmond wordt hij een loverboy genoemd, in vakjargon een mensenhandelaar.” Geschat wordt dat ongeveer tussen de 60 en 80 klanten langs zijn gekomen. Van hen zijn er 27 uiteindelijk ook in hoger beroep voor de rechter gekomen. Vier hebben vrijspraak gekregen, 23 zijn veroordeeld. En man kreeg 180 dagen cel waarvan 178 dagen voorwaardelijk in combinatie met een taakstraf, 22 anderen zijn veroordeeld tot n dag cel en een taakstraf. Het ligt niet aan het OM, dat veel hogere celstraffen heeft geist, maar de rechtbank n het Hof zijn hier niet in mee gegaan. “Verbazingwekkend? Ja. Kwalijk? Ja. Uitlegbaar? Ja, en nee. Ja, juridisch is het uitlegbaar en mogelijk ook verdedigbaar. Maar is het ook aan de samenleving uit te leggen?”


Het signaal

Besef namelijk welk signaal wordt afgegeven. Aan de slachtoffers, aan de loverboys en ook aan de klanten. Het signaal? Mannen, in het merendeel van de gevallen kom je ermee weg en zo niet, dan zijn de straffen in veel gevallen te verwaarlozen. Dus laat u niet weerhouden van het verdienen van grof geld over de rug van een minderjarig meisje. En klanten, onthoud u niet van je pleziertje als u maar niet naderhand vergeet te zeggen dat u 'nooit op zoek was naar een minderjarige en ze er echt als 18 uitzag.'

Noteboom kan enkel bevroeden wat dit moet doen met vrouwen en meisjes in onze samenleving. “Het onder woorden brengen laat ik aan hen over. Dat kan ik niet.” “Wat ik wel weet is dat we maar elf procent van alle Nederlandse meisjes zien die seksueel uitgebuit worden en dat het grootste deel van deze meisjes niets wil vertellen aan politie. Te veel schaamte, te veel angst voor bedreigingen of vanwege de te lage straffen en een te lange en zware strafrechtelijke procedure. Maar wat ik persoonlijk de meest zorgelijke reden vind, is dat een deel zichzelf niet ziet als slachtoffer.”


Tekortkoming

Hoe kan dat? Hoe kan het dat wij als samenleving deze meisjes n ook jongens niet van jongs af aan bijbrengen dat hun lichaam van hen is, dat dit door eenieder gerespecteerd moet worden en dat als ze tot iets aangezet of gedwongen worden wat ze niet fijn vinden, ze weten bij wie ze terecht kunnen, bij iemand die hen gelooft, begrijpt en beschermt. Een tekortkoming met dagelijks grote gevolgen.

“En groep blijft evenwel vaak buiten beeld in deze discussie. Want net zoals in de discussie die gevoerd wordt onder #MeToo, vraag ook ik mij de laatste dagen steeds vaker af: Waar zijn de mannen?”, zegt Noteboom “Waar zijn al die mannen die betalen voor seks met een of meer van deze 1320 minderjarige meisjes? Waar zijn de mannen die deze meisjes misleiden, dwingen en als bezit behandelen? Waar zijn de mannen die hier weet van hebben, bewust wegkijken en hun mond niet opentrekken?”

Het wordt de allerhoogste tijd dat deze groep mannen in de spiegel kijkt. Steek uw kop niet langer in het zand, rechtvaardig je gedrag niet langer door kulargumenten. Want de sleutel ligt in uw handen om seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes te stoppen. Want met welk verhaal u ook voor de rechter komt, jullie dragen verantwoordelijkheid voor deze cijfers. Jullie als 'afnemers' vormen immers de afzetmarkt, de vruchtbare grond waar loverboys wortel in schieten.

Maak daarom de juiste keuze. Als u seksuele diensten wilt kopen, richt u dan op legale prostitutie, vergewis u van de leeftijd, neem verantwoordelijkheid en meld bij signalen van seksuele uitbuiting. Het liefst bij politie en anders bij Watch Nederland of Meld Misdaad Anoniem.


Evident krom

En mochten er mannen zijn die risico's nemen met het leven van een ander, oftewel dat ze de kans op de koop toenemen dat ze seksuele diensten kopen bij een minderjarig meisje, dan is het aan de rechter om recht te spreken. Maar rechters, praat in deze gevallen niet recht wat evident krom is. Bedenk welk signaal ook uw vonnis afgeeft aan alle vrouwen, mannen, meisjes en jongens, en wat voor maatschappij u helpt te creren.

De coalitie tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen vraagt aandacht voor de aanpak van kinderhandel en uitbuiting. De coalitie bestaat uit Terre des Hommes, Defence for Children ECPAT, Terre des Hommes en CKM Fier.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg