© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Breng geen bezoek aan een 'weeshuis'

3 augustus 2017


20170731 groeten van max celine weeshuistoerisme.jpg

Op 31 juli was collega Celine Verheijen te gast bij het tv-programma Groeten van MAX. Hier raadde zij iedereen aan om geen weeshuizen te bezoeken: "Geen vrijwilligerswerk, geen excursies naar weeshuizen en geen dansshows bijwonen van zogenaamde weeskinderen die geld ophalen voor een weeshuis." Volgens Verheijen willen toeristen vaak een steentje bijdragen, en zijn ze zich er niet van bewust dat ze met hun bezoeken aan weeshuizen schadelijke praktijken juist in stand houden.

Veel kinderen die in zogenaamde weeshuizen verblijven zijn helemaal geen weeskinderen. Zij hebben nog één of beide ouders. Uit onderzoek van UNICEF blijkt dat dit gaat om meer dan 80% van de kinderen die wereldwijd in opvangtehuizen zitten. "In sommige landen is er een toename in het aantal weeshuizen, met name in toeristische gebieden. Om deze weeshuizen te vullen worden bijvoorbeeld kinderen geronseld bij arme gezinnen met de belofte op onderwijs en voedsel", vertelt Verheijen. "In sommige gevallen worden ook de omstandigheden in zo'n weeshuis bewust slecht gehouden zodat toeristen geld blijven geven. Door weeshuizen te bezoeken houdt je malafide praktijken in stand."


"Een weeshuis kost best veel geld, je hebt een gebouw nodig, personeel, onderwijs, voedsel en kleding', vertelt Verheijen. Volgens haar kan dat geld veel beter gebruikt worden: "Er zijn vaak lokale organisaties die dat geld besteden om kinderen bij hun familie te laten wonen en die familie te ondersteunen zodat zij zelf voor hun kinderen kunnen zorgen."

Better Care Network Netherlands (BCNN), waar Defence for Children voorzitter van is, traint reisorganisaties om weeshuistoerisme uit het aanbod te halen en verantwoorde projecten te ondersteunen. Welke projecten met kinderen zijn verantwoord? BCNN heeft criteria opgesteld voor verantwoorde projecten met kinderen. Mocht iemand in de omgeving vrijlligerswerk met kinderen willen gaan doen, gebruik dan deze checklist.

In november start BCNN een grote social media campagne om reizigers en vrijwilligers bewust te maken van de schadelijke effecten van weeshuizen en hen te adviseren hier niet naartoe te gaan. "Als er geen vraag is dan houdt het aanbod ook op", licht Verheijen toe.


Meer informatie

BCNN is een netwerk van organisaties en individuen die actief betrokken zijn bij kinderen zonder ouderlijke zorg. Het netwerk wil in het buitenland betere zorg voor kinderen zonder ouderlijke zorg bevorderen. Zie www.bettercarenetwork.nl.

Kijk hier de uitzending van Groeten van Max over weeshuistoerisme terug, d.d. 31 juli 2017. (item start na 29:30 minuten)

Download hier de criteria voor een verantwoord project met kinderen van BCNN.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg