Scroll down

Alternate Text
News banner

Aanpak seksuele uitbuiting blijft noodzakelijk onderdeel van Nederlands Buitenlandbeleid

Op maandag 30 mei zijn Tweede Kamerleden, beleidsmedewerkers, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en de jongerenambassadeur SRGR van Buitenlandse Zaken op initiatief van Defence for Children-ECPAT samengekomen om meer te leren over de impact van de pandemie, voedseltekorten en humanitaire crises op seksuele uitbuiting van kinderen wereldwijd. Tijdens de bijeenkomst schetste Guillaume Landry, de nieuwe directeur van ECPAT International, de omvang van het probleem en de combinatie van factoren die hieraan ten grondslag ligt. Ook deelde hij zijn ideeën voor een nieuwe langetermijnstrategie die nodig is voor Nederland om de komende jaren bij te dragen aan een duurzame internationale aanpak.

Wereldwijd probleem

Volgens Landry is seksuele uitbuiting van kinderen wereldwijd een groeiend probleem, al zijn exacte cijfers lastig te achterhalen, doordat kinderen er vaak niet over praten als ze slachtoffer worden. De schaamte is groot en voor veel kinderen is het een copingmechanisme, omdat zij - gedreven door oorlog, honger of armoede - geen andere mogelijkheid zien. Uit recent onderzoek van ECPAT (disrupting harm) blijkt dat slechts 5% van de gevallen gerapporteerd wordt. “Het aantal meldingen van seksuele uitbuiting geeft een vertekend beeld van de werkelijk situatie. Kinderbeschermingssystemen zijn aangetast door de pandemie, waardoor seksuele uitbuiting minder goed gesignaleerd en dus gerapporteerd kan worden. Seksuele uitbuiting speelt zich als gevolg van lockdowns en de verschuiving naar online grooming nog meer dan ooit achter gesloten deuren af, en kinderen vertellen er soms alleen iets over aan andere kinderen. Het probleem is dus veel groter, we kennen alleen het topje van de ijsberg.” Hij waarschuwt om hierop te letten bij het maken van nieuwe plannen. Momenteel ziet ECPAT het aantal meldingen weer oplopen, terwijl middelen juist beperkt zijn.

<tekst loopt door onder de video>

De coronapandemie, voedseltekorten en oorlogen zorgen dat steeds meer kinderen wereldwijd slachtoffer worden van seksuele uitbuiting, een van de ergste vormen van kinderarbeid. Ook Nederland moet prioriteit geven aan een duurzame aanpak.

Bekijk de video!

 

Aanpak seksuele uitbuiting als onderdeel Nederlands Buitenlandbeleid

Tijdens de bijeenkomst sprak Landry zijn waardering uit voor de aanhoudende betrokkenheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen door middel van de Down to Zero-alliantie. “Overal ter wereld hebben maatschappelijke organisaties en besluitvormers een aanpak gebouwd op de steun van Nederland als kernpartner bij de preventie en bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen. Nederland heeft nu de kans om haar commitment op dit punt te vernieuwen en uit te breiden. Ik heb goede hoop dat dit de gelegenheid zal zijn om een ​​langetermijnstrategie op te bouwen om de sociale normen die bevorderlijk zijn voor seksuele uitbuiting van kinderen wereldwijd te veranderen, en kinderen te betrekken bij het ontwerpen en implementeren van preventieve en responsieve strategieën om dit groeiende probleem aan te pakken.”

<tekst loopt door onder de video>

De aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen wereldwijd moet onderdeel van het Nederlands Buitenlandbeleid blijven, en samen mét kinderen en de mensen die om hen heen staan gebeuren, bevestigden Evert Jan Slootweg (Tweede Kamerlid CDA), Laura Bas (Jongerenambassadeur SRHR Ministerie Buitenlandse Zaken) en Carrie van der Kroon (Programmacoördinator Defence for Children) na afloop van de bijeenkomst.

Bekijk de video!

 

Meer aandacht voor uitbuiting bij humanitaire crisis

Ook werd door aanwezigen gesproken over humanitaire respons waarbij meer specifieke aandacht moet komen voor (alleenreizende) kinderen op de vlucht. Op dit moment wordt in Nederland en Europa nog niet goed gescreend en gereageerd op mogelijke signalen van seksuele uitbuiting van kinderen. Hier moet urgent meer aandacht voor komen.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee