Scroll down

Alternate Text
News banner

Wereldtoerismedag: Bescherming van kinderen essentieel voor duurzaam toerisme

Zowel de reis- en toeristenbranche als overheden en internationale organisaties moeten meer aandacht besteden aan de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting. Die oproep doet Defence for Children-ECPAT vandaag in het kader van de door de VN in het leven geroepen Wereldtoerismedag. De oproep haakt aan bij het thema “Toerisme en Plattelandsontwikkeling”. Juist nu de reis- en toerismesector wereldwijd hard is geraakt door de coronacrisis vragen we, samen met alliantiepartners in Down to Zero Terre des Hommes, Plan, ICCO en Free a Girl, aandacht voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting. Kinderbescherming is essentieel voor duurzaam en verantwoord toerisme.

Coronacrisis verergert risico op seksuele uitbuiting

Door de coronacrisis is het risico van mensenhandel en (online)seksuele uitbuiting in zowel steden als meer landelijke gebieden verder toegenomen, vooral in Latijns-Amerika en Azië. De leefomstandigheden van veel families en kinderen zijn als gevolg van de crisis verslechterd. In hun overlevingsstrijd laten sommige bedrijven de uitbuiting van kinderen bovendien oogluikend toe. De sluiting van grenzen en reisbeperkingen weerhouden daders er niet van kinderen te misbruiken; ze veranderen alleen hun manier van werken. Door de coronacrisis zijn kinderen bijvoorbeeld meer en zonder toezicht online te vinden. Daardoor is het gemakkelijker hen online te benaderen en via livestreaming te misbruiken en uit te buiten. Daders komen overigens lang niet altijd uit het buitenland. Ze kunnen ook uit de lokale gemeenschap komen of daarin langdurig verblijven.

Maak kinderbescherming prioriteit

Nu de reis- en toeristenbranche in sommige delen weer langzaam aan het opkrabbelen is, vinden Defence for Children-ECPAT en alliantiepartners het belangrijk dat kinderbescherming prioriteit is. Zo kunnen overheden en de reis- en toeristensector daadwerkelijk bijdragen aan een duurzame toekomst van reizen en toerisme. Multi-stakeholder samenwerkingen zijn belangrijker dan ooit om er voor te zorgen dat kinderen niet tussen wal en schip vallen of ongezien seksueel uitgebuit kunnen worden als gevolg van chaotische situaties veroorzaakt door corona.

We roepen overheden en internationale organisaties op om regels te stellen voor de bescherming van kinderen tegen zowel offline als online uitbuiting en wet- en regelgeving in overeenstemming te brengen met het VN-Verdrag voor Ethisch Toerisme. Ook zouden de risico’s van online seksueel misbruik beter onder de aandacht gebracht moeten worden. Overheden zouden daarnaast families en lokale gemeenschappen financieel moeten ondersteunen waar nodig, om er zo voor te zorgen dat kinderen niet seksueel uitgebuit worden of (betaalde) arbeid moeten verrichten.

Reis- en toeristenorganisaties zelf zouden kinderbescherming ook onderdeel moeten maken van hun beleid, bijvoorbeeld door de criteria van The Code, de gedragscode tegen seksuele uitbuiting van kinderen, te implementeren. Ook kunnen ze aan duurzame alternatieven voor massatoerisme werken en plannen ontwikkelen voor kleinschalig plattelands- en ecotoerisme, zonder daarbij kinderen te gebruiken als toeristische attractie. Dit kan goed gerealiseerd worden in samenwerking met lokale overheden en maatschappelijke organisaties. De Down to Zero-alliantie roept de sector tevens op ‘weeshuistoerisme’ te verbannen en klanten voor te lichten over (het voorkomen van) seksuele uitbuiting van kinderen.

Samenwerking

Defence for Children-ECPAT werkt samen met Terre des Hommes (lead), Plan International Nederland, ICCO en Free a Girl in het programma Down to Zero aan het voorkomen en uitbannen van seksuele uitbuiting van kinderen in Latijns-Amerika en Azië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is strategisch partner en financier. De oproep van de alliantie aan overheden, internationale organisaties en de reis- en toeristenindustrie is gebaseerd op de bijdragen van vertegenwoordigers daarvan alsmede op die van maatschappelijke organisaties en academici.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee