Scroll down

Alternate Text
News banner

Nieuw 06-nummer voor melden foto's en video's van kindermisbruik in appgroepen

Iedereen die beeldmateriaal van kindermisbruik tegenkomt in chatdiensten als WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger en Signal kan dat vanaf nu rechtstreeks melden bij het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM). Beelden kunnen meteen worden doorgestuurd naar het nummer dat EOKM hier speciaal voor in het leven heeft geroepen. Defence for Children – ECPAT juicht dit initiatief toe: “De drempel om online kindermisbruik te melden, wordt hiermee verlaagd. Het is belangrijk dat de drempel zo laag mogelijk blijft.”

Regelmatig duiken berichten op over schokkend materiaal dat in Whatsappgroepen gedeeld wordt. In zulke ‘spamgroepen’ worden vaak honderden berichten per dag verstuurd. Daartussen zitten soms de meest schokkende foto’s of video’s, zoals afbeeldingen van kindermisbruik, onthoofdingsvideo’s van IS, steekpartijen, liquidaties. Soms kan ook het gaan om naaktbeelden van schoolgenoten.

Melden via app en aangeven dat het niet oké is

Het laatste jaar kreeg het EOKM steeds meer meldingen over beeldmateriaal van kindermisbruik in chatapps. Met name onder scholieren wordt steeds meer materiaal gedeeld. Het EOKM lanceerde daarom met hulp van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland een 06-nummer waar zulk beeldmateriaal direct naar gestuurd kan worden: 06-42834635. Ook ontwikkelde het EOKM speciale gifjes waarmee mensen in hun groepsapps kunnen reageren op het doorgestuurde materiaal. “Je kunt zo in de chatgroep laten weten dat je het delen van beeldmateriaal van kindermisbruik helemaal niet oké vindt door onze gemaakte gifjes met hen te delen”, vertelt directeur Arda Gerkens van het EOKM.

Anoniem

Het doorsturen van materiaal en het maken van meldingen kan op het telefoonnummer anoniem. Het EOKM slaat geen gegevens van de melder op. Wel krijgen melders een reactie als het materiaal is ontvangen en kan het Meldpunt naar aanleiding van de melding eenmalig contact voor enkele vragen opnemen. Na contact kunnen alsnog gegevens worden bewaard als hiervoor schriftelijke toestemming is gegeven. Het Meldpunt zal het materiaal vervolgens delen met de politie, indien er duidelijke aanwijzingen zijn dat het om online seksueel misbruik gaat. Ook zal het Meldpunt de beelden toevoegen aan een database. Hiermee kan worden voorkomen dat dit materiaal op het openbare internet verder gedeeld wordt.

Praat met kinderen over online veiligheid

Het is belangrijk dat ouders met kinderen praten over wat zij wel en niet op social media delen. Jongeren moeten zich beseffen dat het strafbaar is om beelden van seksueel misbruik van minderjarigen in bezit te hebben of te delen. Defence for Children – ECPAT heeft flyers voor ouders ontwikkeld met tips om het gesprek met kinderen over online veiligheid aan te gaan.

Meer informatie

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee