Scroll down

Alternate Text
News banner

Thaise kinderen geven elkaars tips om online veilig te blijven

Kinderen en jongeren zijn veel online, maar slechts weinigen kennen de gevaren die het internet met zich mee kan brengen. Zo ook in Chiang Rai, Noord-Thailand, waar een computerclub van 30 middelbare schoolleerlingen zich actief inzet om seksuele uitbuiting van kinderen online tegen te gaan. Zij maakten een filmpje waarin een meisje een pikante foto deelt met een jongen, met alle gevolgen van dien. ECPAT Foundation Thailand hielp de school om kinderen voor hun eigen veiligheid op te komen.

De leraren richtten de computerclub op. De trainers van ECPAT leerden de kinderen en docenten over seksuele uitbuiting: hoe je kan voorkomen dat je slachtoffer wordt en wat kan je doen als je alsnog seksueel uitgebuit wordt. De Freedom Story Foundation leerde de kinderen campagnemateriaal, een storyboard en een script voor een film  te maken. De kinderen bedachten zelf het script en werden geholpen bij de productie van de film. De film is bedoeld voor Thaise jongeren, maar zelfs zonder ondertiteling en kennis van de Thaise taal is de film goed te volgen.

Populaire app ASA

In Thailand maken veel kinderen gebruik van de populaire app ASA, waarin gebruikers een regio of land kunnen kiezen waarbinnen ze vrienden willen maken. De leerlingen geven aan dat het een handige app is om bijvoorbeeld Engels te oefenen of nieuwe vriendschappen te sluiten, maar helaas gebruiken ook volwassenen de app om kinderen te groomen of zelf seksueel uit te buiten.

Alle meisjes steken hun hand op

Regelmatig worden de kinderen door onbekende volwassenen benaderd. Een leerlinge zegt: “Vaak zijn dit buitenlandse mensen. Een voorbeeld hiervan is een man uit Nepal die met mij wilde praten op Facebook. Het was eerst een simpel gesprek, gewoon praten via Google Translate, maar later ging het gesprek meer over seksuele dingen en pornografie. Van de seksueel getinte gesprekken gaat het verder. Ze sturen dan naaktfoto’s of vragen om naaktfoto’s van ons”, zegt een leerling. Op de vraag wie wel eens heeft meegemaakt dat een vreemde hen benaderde en seksuele gesprekken aanknoopte en/of zelfs naaktfoto’s stuurde of vroeg, steken alle meisjes van de computerclub hun hand omhoog.

Het herkennen van ongepaste gesprekken

Via de computerclub leren de kinderen om signalen uit gesprekken te herkennen. “Als mensen vragen of we een vriendje hebben, waar we zijn, waar we studeren, of ze onze lichamen mogen zien, dan blokkeren we de persoon,” zegt een leerling. “We hebben geleerd dat we niet onze locatie, ons huis- of schooladres moeten delen. ECPAT Foundation Thailand adviseert ons niet onze echte namen of telefoonnummers te delen.”

Down to Zero

De Thaise jongeren zijn niet de enige jongeren die zich moeten wapenen tegen seksuele uitbuiting. Twee miljoen kinderen worden wereldwijd het slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. In een alliantie genaamd 'Down to Zero' werken Terre des Hommes (lead), Plan Nederland, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samen om in 2020 commerciële uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen. Het 5-jarige programma (2016-2020) stelt kinderen en adolescenten in staat om zelf voor hun rechten te vechten, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevante wet- en regelgeving in de tien landen.

Meer informatie

Bekijk de film die de kinderen maakten (10:58)
Lees meer over seksuele uitbuiting van kinderen in Zuidoost-Azië
Lees meer over Down to Zero

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee