Scroll down

Alternate Text
News banner

Goed initiatief: zelfhulpmodule voor downloaders afbeeldingen kindermisbruik

Uit het jaarverslag 2018 van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), blijkt dat in 2018 bijna twee keer zoveel strafbaar materiaal van afbeeldingen van kindermisbruik werd gemeld dan het jaar daarvoor. Ook zijn bijna twee keer zoveel mensen die kampen met seksuele gevoelens voor kinderen doorgestuurd naar specialistische zorg. Het EOKM ontwikkelde samen met Stop it Now Vlaanderen de zelfhulpmodule Stoppen is Mogelijk voor mensen die naar afbeeldingen van kindermisbruik kijken. Defence for Children – ECPAT juicht dit initiatief toe, omdat het belangrijk is dat er laagdrempelige middelen zijn voor die mensen die worstelen met seksuele gevoelens voor minderjarigen.

Eind 2018 ontwikkelt het EOKM samen met Stop it Now! Vlaanderen de zelfhulpmodule Stoppen is Mogelijk. Zo hopen de organisaties de drempel te verlagen voor mensen die (neigen) beelden van seksueel misbruik van minderjarigen (te) bekijken, om hulp te zoeken. De zelfhulpmodule is opgeknipt in zeventien modules. Door aan de slag te gaan met deze modules krijgt de gebruiker inzicht in zijn of haar kijkgedrag, met welke reden beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik wordt bekeken en wat hij of zij kan doen om hiermee te stoppen.

Aantal meldingen online kindermisbruik stijgt

In 2018 analyseert het Meldpunt Kinderporno (onderdeel van EOKM) in totaal 224.173 afbeeldingen, video’s en websites, een stijging van maar liefst 45 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Van de 224.173 pagina’s de medewerkers bekeken, stond op 163.430 pagina’s strafbaar materiaal. In 73 procent van de gevallen was de melding dus terecht. Bij 85% procent van de strafbare afbeeldingen, video’s en websites gaat het om beelden van minderjarige meisjes. Daarnaast schat het EOKM dat in 88% van de gevallen de kinderen in beeld tussen de 4 en de 11 jaar oud zijn.

Breid capaciteit politie uit

Binnen Nederland bestrijden de politie en het Openbaar Ministerie online kindermisbruik. Zij richten zich vooral op de opsporing van slachtoffers, producenten en verspreiders van strafbaar materiaal. Door de toename van strafbaar materiaal heeft de politie het aantal rechercheurs in 2012 van 75 naar 150 uitgebreid. Maar sinds 2012 zijn de meldingen van strafbaar materiaal op het internet met ongeveer 800% toegenomen, terwijl er geen rechercheurs meer bij zijn gekomen. Defence for Children - ECPAT vindt deze ontwikkeling zorgelijk en vindt dat de capaciteit bij politie mee zou moeten groeien met de explosieve groei aan online kindermisbruik op Nederlandse servers.

Voorkomen dat oude beelden opnieuw opduiken

Vaak gaat het om oude beelden die steeds weer opduiken en gedeeld worden. Het EOKM heeft daarom een database met 1,5 miljoen afbeeldingen van strafbaar materiaal samengesteld. Met deze database kunnen zogeheten Image hosting websites, websites die veel afbeeldingen en video’s vertonen, controleren of de uploads naar de site al bekend strafbaar materiaal bevatten. Wanneer nieuwe uploads overeenkomen met die in de database, voegen de websites het materiaal niet toe aan hun website. Voor websites met veel afbeeldingen en video’s is het nu nog lastig om alle beelden die worden geüpload te screenen op strafbare afbeeldingen, maar dankzij de database kunnen website zelf voorkomen dat uploaders bekende strafbare afbeeldingen en video’s op hun sites plaatsen. De internetprovider moet daarvoor zich wel aansluiten op de database.

Bijna helft materiaal op Nederlandse servers

Vandaag liet de Britse organisatie Internet Watch Foundation weten dat 47% van al het materiaal op Nederlandse servers staat. Steeds meer materiaal wordt in Nederland gehost. Niet alleen het absolute aantal webadressen stijgt (van 28.000 naar 48.900), ook het aandeel in het geheel gaat omhoog (van 35,6% tot 47%). Defence for Children – ECPAT vindt het zorgelijk dat zo'n groot aandeel op Nederlandse servers staat en pleit voor een intensievere aanpak in Nederland van zowel de overheid als de private sector.

Meer informatie

Lees meer over online kindermisbruik
Bekijk de zelfhulpmodule
Thaise kinderen geven elkaar tips om online veilig te blijven
Lees het jaarverslag van EOKM

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee