Scroll down

Alternate Text
News banner

Nieuwe Europese privacy wet maakt opsporen kindermisbruik moeilijk

Nieuwe Europese wetgeving kan het opsporen van online kindermisbruik bemoeilijken. De nieuwe wet heeft tot doel online privacy te verbeteren, maar maakt het voor techbedrijven lastiger om beelden van online kindermisbruik te identificeren. Hierdoor wordt het voor de politie moeilijker daders en slachtoffers te traceren. De Raad van Ministers buigt zich vandaag over de verordening.

Meer dan dertig kinderrechtenorganisaties, waaronder ECPAT International en acht ECPAT member organisations uit de hele Europese Unie (EU), willen dat de formulering van de Ontwerp Verordening betreffende privacy en elektronische communicatie (e-privacy Regulationworden gewijzigd voordat het wordt aangenomen. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken vreest eveneens dat de nieuwe verordening de preventie van kindermisbruik zal schaden.  

Stel de software vrij

In een brief aan de EU-voorzitter Jean-Claude Junkers, vice president Andrus Ansip, en het Oostenrijkse voorzitterschap van de EU, vragen de kinderrechtenorganisaties de EU-ministers om een specifieke vrijstelling, zodat bedrijven dit soort technologie legaal kunnen blijven gebruiken.

Microsoft PhotoDNA

"Techbedrijven en providers gebruiken momenteel technolgie zoals Microsoft PhotoDNA en soortgelijke toepassingen, " legt Theo Noten, van Defence for Children – ECPAT uit. "Deze programma’s stellen bedrijven in staat om beelden van seksueel misbruik van kinderen op hun systemen te lokaliseren. Zo kunnen bedrijven politie op de beelden wijzen en de beelden van hun servers verwijderen.”

Politie vroeg om hulp

"De capaciteit van de politie is ontoereikend om de hoeveel materiaal die nu op internet circuleert aan te pakken," waarschuwen de briefschrijvers. "De politie heeft wereldwijd herhaaldelijk de particuliere sector opgeroepen om meer te doen om te helpen. Bedrijven zijn inmiddels toegewijd aan deze taak en spelen hun rol.  Het implementeren van toepassingen zoals PhotoDNA is precies een interventie waarop de politie heeft gezinspeeld .”

PhotoDNA identificeerde miljoenen beelden

In oktober gaf Facebook aan dat in het derde kwartaal van dit jaar, PhotoDNA en vergelijkbare producten 8.700.000 beelden hielp identificeren die het naakte-kind-beleid schonden. Facebook verwijderde de meeste beelden voordat iemand ze zelfs zag. In het verleden heeft Google ook aangegeven dat 99 procent van alle illegale inhoud die het bedrijf verwijdert uit haar diensten, aanvankelijk was geïdentificeerd met behulp van deze technologie.

Kindermisbruikers moeten toestemming geven

Als de nieuwe EU-verordening ingaat, moeten klanten toestemming geven voordat bepaalde informatie gedeeld kan worden met dienstverleners. "Het is belachelijk om te veronderstellen dat kindermisbruikers bereid zouden zijn om toestemming te geven om gecontroleerd te worden," zegt Noten. "Ik weet zeker dat de opstellers van deze ontwerpverordening niet van plan waren om bedrijven het gebruik van deze tools om kindermisbruik op te sporen, te verbieden of ze daarin te beperken. We moeten dit recht zetten. "

Aanpak moet Europees geregeld worden

De voorgestelde wetten zouden alle EU-lidstaten treffen, tenzij zij individueel besluiten af te wijken van de nieuwe regels. Dat zou onvermijdelijk leiden tot een lappendeken van nationale wetten. "Dit zou ineffectief zijn als het gaat om internationale platforms," zegt Noten. "De huidige regelingen werken goed. Die moeten we laten bestaan. Ik vermoed dat de schrijvers van de huidige verordening niet stil hebben gestaan bij de effecten voor het bestrijden van kindermisbruik. Elke verwarring rond het gebruik van PhotoDNA en soortgelijke technologie kan snel en gemakkelijk worden rechtgezet. "

Meer informatie

Lees meer over seksuele uitbuiting van kinderen
Lees meer over de aanpak van seksuele uitbuiting
Lees hoeveel URL's met kinderporno op servers in Nederland staan

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Netwerkdag Platform HOPE 2024

Op 28 maart 2024 organiseerde Platform HOPE een netwerkdag in Bunnik. Diverse gemeentes, ministeries en professionals ui…


Lees meer

Gerichte aanpak nodig voor jonge daders van seksuele uitbuiting

Recent onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen wijst uit dat risicofactoren…


Lees meer

Hoge kans op herhaling bij daders seksuele uitbuiting

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld onderzocht voor het eerst hoe vaak daders van mensenhandel in Ne…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee