Scroll down

Alternate Text
News banner

Nederland kan meer doen voor kinderen die uitgebuit worden

Vandaag publiceerde de Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings (GRETA) hun evaluatierapport over de implementatie van het Europese verdrag tegen mensenhandel in Nederland. GRETA verwelkomt een aantal positieve ontwikkelingen in de Nederlandse aanpak. Tevens worden een aantal aanbevelingen gedaan, met name op het gebied van de bescherming van kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting. Nederland moet het belang van het kind op een aantal vlakken beter respecteren. 

GRETA bestaat uit vijftien experts die de implementatie van het Verdrag van de Raad van Europa inzake bestrijding van mensenhandel monitort. De experts hebben in 2017 met verschillende partijen gesproken die betrokken zijn bij de strijd tegen mensenhandel in Nederland, waaronder Defence for Children - ECPAT.

Procedures in het belang van het kind

GRETA concludeert dat Nederland vooruitgang heeft geboekt sinds het eerste evaluatierapport in 2014. De groep heeft echter ook een aantal zorgpunten waar ze aandacht voor vraagt. Wat betreft de bescherming van kinderen doen de experts verschillende aanbevelingen. Zo adviseren zij dat Nederland een nationaal verwijsmechanisme ontwikkelt voor professionals die beroepsmatig met kinderen in aanraking komen. In dit mechanisme zou rekening gehouden moeten worden met de speciale beschermingsbehoeften van kinderen. Als blijkt dat kinderen worden uitgebuit moeten professionals specialisten betrekken, zodat het belang van het kind de voornaamste overweging is in alle procedures die het kind betreffen.

Preventie en vroege identificatie

Professionals die met de kinderen in aanraking zouden kunnen komen, waaronder de politie, de Koninklijke Marechaussee, de Inspectiediensten van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Immigratie en Naturalisatie Dienst moeten pro-actief reageren op uitbuiting van kinderen. Zij moeten  meer doen om deze kinderen te bereiken en in een vroeg stadium te identificeren. Zij moeten daarom worden getraind in het herkennen van verschillende vormen van uitbuiting, waaronder gedwongen bedelarij, criminaliteit en kindhuwelijken. Ook moeten scholen een grotere rol spelen in het voorkomen van uitbuiting, door onder andere kinderen voor te lichten over de risico’s op uitbuiting.  

Veilige re-integratie

De re-integratie van kinderen die uitgebuit werden moet over langere tijd worden gemonitord om te voorkomen dat zij opnieuw in handen vallen van mensenhandelaren. Professionals moeten een risico-analyse maken voordat het kind kan terugkeren naar de ouders en het land van herkomst. Bij elke stap moet de professional een afweging van het belang van het kind maken. 

Toepassen van gesloten jeugdzorg

GRETA maakt zich verder zorgen over het toepassen van gesloten jeugdzorg als maatregel om kinderen te beschermen tegen uitbuiting. Ook hier benadrukken de experts dat professionals zorgvuldig moeten kijken of een maatregel in het belang van het kind is.  

Nationaal netwerk

De positieve stappen die Nederland heeft gezet, zijn onder meer het opzetten van een nationaal netwerk, waarin regionale coördinatoren de hulp aan slachtoffers van mensenhandel coördineren. De overheid heeft meer geld gestoken in politie- en justitiemedewerkers die zich bezighouden met mensenhandelzaken. 

Veroordelingen

De overheid is in januari 2018 een pilot beoordeling slachtofferschap mensenhandel gestart. Dat is een onafhankelijk multidisciplinair orgaan dat slachtoffers van mensenhandel identificeert. Verder zijn de experts te spreken over de bewustmakingscampagnes over mensenhandel en de verschillende vormen van uitbuiting. De overheid heeft aandacht besteed aan slachtoffervergoedingen. Tenslotte hebben veel rechtbanken daders veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan slachtoffers van mensenhandel.

Meer informatie

Lees meer over de re-integratie van kinderen die uitgebuit zijn

Lees meer de risico’s van gesloten jeugdhulp

Lees het rapport van GRETA

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Netwerkdag Platform HOPE 2024

Op 28 maart 2024 organiseerde Platform HOPE een netwerkdag in Bunnik. Diverse gemeentes, ministeries en professionals ui…


Lees meer

Gerichte aanpak nodig voor jonge daders van seksuele uitbuiting

Recent onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen wijst uit dat risicofactoren…


Lees meer

Hoge kans op herhaling bij daders seksuele uitbuiting

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld onderzocht voor het eerst hoe vaak daders van mensenhandel in Ne…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee