Scroll down

Alternate Text
News banner

Meldpunt kindersekstoerisme overgedragen aan kinderrechtenorganisatie Defence for Children – ECPAT

Seksuele uitbuiting van kinderen is een wereldwijd probleem waarmee je in diverse vakantielanden geconfronteerd kan worden. Vermoedens hiervan kunnen worden gemeld via www.meldkindersekstoerisme.nl. Deze meldingen werden voorheen behandeld door het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), maar dit is per 1 juni overgedragen aan Defence for Children-ECPAT.

Het meldpunt voor kindersekstoerisme is een logische aanvulling op ons werk vanwege de jarenlange ervaring in de bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme en het grote internationale ECPAT netwerk, dat zich inzet tegen seksuele uitbuiting van kinderen, in meer dan 90 landen wereldwijd. Seksueel misbruik heeft ernstige gevolgen voor de kinderen en daders moeten dan ook zo snel mogelijk gestopt worden. Het is dus van belang dat vermoedens van kindermisbruik gemeld worden. Op dit moment zitten meer dan 30 Nederlanders vast in buitenlandse gevangenissen voor seksueel misbruik van kinderen. Nederlanders kunnen in het buitenland berecht worden, maar ook in Nederland. 

Defence for Children-ECPAT roept op verdachte situaties te melden via het meldpunt en stuurt relevante informatie door aan de politie. Voor meldingen die te weinig aanknopingspunten hebben voor politie, wordt samen met de onderzoeksunit van Terre des Hommes en met lokale partners geprobeerd extra informatie te vinden. Als dit lukt wordt dit gedeeld met de politie.

Wat zijn verdachte situaties?   

  • Iemand vertelt over zijn of haar seksuele ervaring met een kind in het buitenland. 
  • Iemand biedt een kind of jongere aan voor seks. 
  • Iemand is op zoek naar seksuele diensten van kinderen of jongeren. 
  • Iemand zondert zich af met een lokaal kind, bijvoorbeeld in een hotelkamer of appartement.

Meldkindersekstoerisme.nl is in 2010 opgericht en financieel ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds de oprichting zijn er zo’n 100 meldingen binnengekomen. In 2015 werd de jaarlijkse campagne Don’t Look Away gelanceerd. Deze campagne is een samenwerking tussen het ministerie Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de politie, de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), TUI Benelux, Plan Nederland, Terre des Hommes en Free a Girl en Defence for Children-ECPAT. Tijdens campagneperiodes in de zomer wordt er meer gemeld.

De campagne wordt ook in zes andere Europese landen gevoerd (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Polen en Luxemburg).

Meld verdachte situaties via www.meldkindersekstoerisme.nl.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee