Scroll down

Alternate Text
News banner

Kinderen in actie tegen seksuele uitbuiting

Investeren in kinderen werkt. Het jaarverslag 2017 van Down to Zero laat zien hoe kinderen zelf het heft in handen nemen om seksuele uitbuiting te stoppen en voorkomen. Zij krijgen daarbij ondersteuning van lokale partners van de Down to Zero Alliantie. Deze alliantie bestaat uit Defence for Children - ECPAT, Free a Girl, Terre des Hommes, ICCO Cooperation en Plan Nederland. Het programma wordt uitgevoerd in Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Bolivia, Colombia, Nicaragua, Peru, Bangladesh, India, Indonesië, Filipijnen en Thailand.

Kinderen zijn ‘agents of change’

Kinderen zijn in staat om verandering teweeg te brengen in hun lokale gemeenschappen. Dit blijkt uit meerdere voorbeelden: zo zijn 1.252 kinderen in Thailand getraind in het herkennen en rapporteren van seksuele uitbuiting. Een groep enthousiaste kinderen en jongeren is vervolgens op scholen andere kinderen gaan voorlichten. En met resultaat: kinderen gaan naar de politie of een lokale partnerorganisatie van Down to Zero om cases van seksueel misbruik of online seksuele uitbuiting te rapporteren. In Indonesië zijn maar liefst 1.840 kinderen, inclusief slachtoffers, betrokken bij campagnes tegen seksuele uitbuiting. Deze kinderen wierven nieuwe leden voor kinderrechtengroepen en zorgen ervoor dat kinderen minder tijd spenderen in internetcafés. Ook weten nu meer slachtoffers waar zij toegang kunnen krijgen tot gezondheidszorg, educatie, bescherming en juridische hulp.

Ondersteuning volwassenen: gemeenschappen, overheid en bedrijfsleven

Kinderen kunnen niet alleen een eind maken aan seksuele uitbuiting. Daar hebben zij ondersteuning voor nodig vanuit de lokale gemeenschap, de overheid en het bedrijfsleven. In Indonesië is onze ECPAT-partner in 2017 gestart met een samenwerking met Google om maatschappelijke organisaties door heel het land te trainen op hoe  online seksuele uitbuiting van kinderen te herkennen en te stoppen. In de Filipijnen werkte partnerorganisatie ECPAT samen met diverse gemeenten zodat Kinderbeschermingsverordeningen werden aangenomen die toerismebedrijven er toe verplichten om  kinderbescherming in hun bedrijfsvoering te implementeren. Zij assisteert bedrijven in dit proces. In de Dominicaanse Republiek werden diverse hotelassociaties en hotels lid van The Code, waarmee zij kinderbeschermingsmaatregelen doorvoeren in de bedrijfsvoering. In India werden lokale reisgidsen getraind in het herkennen, voorkomen en tegengaan van seksuele uitbuiting van kinderen.

Aandacht voor jongens en LGBTQI

De aanpak van seksuele uitbuiting vraagt tot slot ook om verdieping van kennis over oorzaken en goede manieren om slachtoffers te behandelen. Het adresseren van genderongelijkheid is daar een belangrijk onderdeel van. In 2017 heeft de Alliantie meer aandacht gekregen voor jongens als slachtoffers  van seksuele uitbuiting en LGBTQI’s. De Alliantie signaleert dat op sommige plaatsen jongens zelfs vaker slachtoffer lijken te zijn dan meisjes, hoewel kennis hierover nog steeds beperkt is. De Alliantie legt zich vanaf 2018 daarom ook toe op het verkrijgen van meer informatie over de exacte situatie en behoeften van jongens en LGBTQI die risico lopen om of slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

Lees meer over de behaalde resultaten in het jaarverslag Down to Zero 2017.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee