Scroll down

Alternate Text
News banner

Eerste Global Summit over seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme

Op 6 en 7 juni 2018 vond de eerste Global Summit on Child Protection in Travel and Tourism plaats in Bogotá, Colombia, waaraan meer dan 500 mensen van overheden, private sector en NGO’s uit 25 landen deelnamen. De Down to Zero - alliantie, waar Defence for Children – ECPAT Nederland deel van uitmaakt, verzorgde een werksessie over Partnerships tussen maatschappelijke organisaties en private sectorpartijen. De Alliantie presenteerde voorbeelden van samenwerkingen uit het Down to Zero – programma*.

Goede voorbeelden samenwerking private sectorpartijen 

India
Joyatri Ray van EQUATIONS (India) en Theo Noten van Defence for Children – ECPAT Nederland reflecteerden op hun samenwerking met Accor Hotels. Accor International heeft in 2001 als eerste hospitality group The Tourism Child Protection Code (The Code) ondertekend op internationaal niveau. Accor ontwikkelde een WATCH-programma (We Act Together for Children) en traint hiermee 60.000 medewerkers per jaar wereldwijd. In India heeft Joyatri Ray van EQUATIONS (ECPAT-lid India) gefaciliteerd bij de doorvertaling naar de realiteit van de werkvloer in Indiase Accor-hotels. “We hebben medewerkers getraind op het herkennen van signalen van seksuele uitbuiting en hoe hier op te reageren. Daarnaast zijn er nu in alle hotels van Accor in India Kinderbeschermingscomités, die rapporteren aan de nationale en internationale Accor-onderneming.”

Colombia
Hernán Franco, manager van hotel Matisse en samenwerkingspartner van Fundación Renacer (ECPAT-lid in Colombia) in het kader van het Down to Zero-programma, is als ondernemer erg blij met de ondersteuning die hij ontvangt van Humberto Rodríguez van Fundación Renacer. Hij zag met lede ogen seksuele uitbuiting van kinderen aan in Bogotá, tot hij in aanraking kwam met The Code. Hij weet nu hoe in te grijpen en geeft aan dat het zelfs winstgevend voor hem is gebleken om te investeren in de kwaliteit van zijn hotel: “Wanneer onze klanten de borden over seksuele uitbuiting van kinderen opmerken en wij ze uitleggen waar we voor staan, dat we vechten voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting, zijn ze erg blij om bij ons te overnachten en geven de voorkeur aan ons boven hotels die dit niet expliciet vermelden.”

Dominicaanse Republiek
Partners van Down to Zero uit de Dominicaanse Republiek deelden hun ervaringen met de regionale toerismeassociatie ASOLESTE, actief in het oosten van de Dominicaanse Republiek (Punta Cana). Zij merken doordat de toerismeassociatie samenwerkt met maatschappelijke organisaties, de individuele leden zoals hotels en taxiondernemingen, volgen. “Het is in Punta Cana zelfs zo dat hotels ons proactief benaderen omdat ze niet achter willen blijven bij de rest en mee willen doen in het beschermen van kinderen."

Carrie van der Kroon, programmamedewerker Defence for Children: “Deze eerste Global Summit promoot multi stakeholder-samenwerkingen. Seksuele uitbuiting van kinderen in reizen en toerisme kunnen we alleen tegengaan wanneer alle actoren samenwerken. Dit was ook één van de belangrijkste conclusies van de Global Study over seksuele uitbuiting van kinderen in reizen en toerisme (ECPAT International, 2016). Het Down to Zero-programma laat concrete en goede voorbeelden zien van samenwerking met verschillende actoren, waaronder met de private sector. Het laat zien dat kinderbescherming goed is voor iedereen: voor kinderen en gemeenschappen, maar ook voor ondernemingen en haar klanten.”

Aanbevelingen samenwerking private sector en maatschappelijke organisaties

Private sectoractoren en maatschappelijke organisaties uit verschillende werelddelen kwamen tot de volgende conclusies voor goede samenwerkingen op het gebied van kinderbescherming in reizen en toerisme:

  • Train alle afdelingen en niveaus binnen bedrijven
    Niet alleen de frontline-medewerkers (zoals receptie) moeten worden, getraind, maar ook housekeeping, beveiliging, communicatie, ICT en andere afdelingen dienen kennis te hebben van hoe kinderen te beschermen in reizen en toerisme. Risico’s kunnen zich in alle onderdelen en in velerlei vormen manifesteren en eenieder dient te weten hoe te handelen, inclusief directie. Ngo’s kunnen private sectorpartijen assisteren bij het trainen van alle medewerkers binnen bedrijven.
  • Communiceer over de samenwerking
    Zorg ervoor dat klanten en anderen weten van de samenwerking en al wat er wordt gedaan ter bescherming van kinderen in reizen en toerisme. Ngo’s en private sectorpartijen kunnen hierin samen optrekken en communiceren: “kijk niet weg, kinderen beschermen we samen.” Positieve communicatie leidt tot positieve acties.
  • Formele sector: neem de verantwoordelijkheid voor de hele keten, inclusief informele actoren
    Bedrijven die zich al inzetten voor kinderbescherming in reizen en toerisme hebben een belangrijke rol in het betrekken van de niet-geaccrediteerde, informele of ongeorganiseerde sectoren die onderdeel zijn van de keten, zoals niet-geaccrediteerde strandverkopers, masseurs, gidsen of taxichauffers of mensen die op basis van dagloon werken in grote hotels, zoals in tuinieren, maar geen deel uitmaken van het vaste medewerkersbestand. Lokale Ngo’s kunnen hierbij helpen, vanuit hun nabijheid tot de gemeenschappen.
  • Informele sector: neem verantwoordelijkheid, in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties
    De informele sector dient op haar beurt ook zich meer in te zetten voor de bescherming van kinderen in reizen en toerisme, met behulp van lokale ngo’s. De informele sectoren staan hebben direct contact met toeristen en zijn afkomstig uit de lokale gemeenschappen, weten wat er speelt en kunnen en moeten daarom meer oplettend zijn, melden en actie ondernemen, samen met lokale maatschappelijke organisaties. Zij hebben vaak goede relaties met lokale gemeenschappen, waar goed gebruik van gemaakt kan worden.

Conclusies Global Summit

Op donderdag presenteerden Corinne Dettmeijer – Vermeulen (voormalig Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen) en dr. Najat Maalla M’jid (voormalig VN-Speciaal Rapporteur inzake de Verkoop, Prostitutie en Pornografie van Kinderen) de conclusies van de Summit. Hoofdconclusie is dat betere samenwerking nodig is tussen overheden en de reis- en toerisme-industrie, onder andere door:

  • Een wereldwijde campagne te starten tegen seksuele uitbuiting door reizigers en toeristen.
  • Training van hotel, hospitality en andere toerismeprofessionals zodat zij seksuele uitbuiting kunnen herkennen en kinderbeschermingsstandaarden kunnen implementeren.
  • Versterken of ontwikkelen van rapportagemechanismen voor kinderen, zoals hulplijnen en online platforms.
  • Voldoende budget vrijmaken en het trainen van politie en justitie om seksuele uitbuiting te herkennen, onderzoeken en zodat zij op kindvriendelijke wijze de slachtoffers en getuigen kunnen benaderen.

*Down to Zero is een samenwerkingsalliantie met Terre des Hommes, Free a Girl, ICCO en Plan Nederland. De alliantie zet zich in het voorkomen en bestrijden van seksuele uitbuiting van kinderen. Het programma wordt uitgevoerd in elf landen in Azië en Latijns Amerika van januari 2016 tot en met december 2020.

In het Down to Zero-programma werken diverse Defence for Children - ECPAT-partners samen met reis- en toerismeondernemingen om kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Van internationale multinationals tot kleine lokale ondernemers en informele deelnemers zoals straat- en strandverkopers. Defence for Children - ECPAT traint medewerkers – van de CEO tot keukenpersoneel, schoonmakers, beveiliging en receptionisten en faciliteert de ontwikkeling van kinderbeschermingsbeleid voor de ondernemingen.

Meer informatie over het Down to Zero-programma.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee