Scroll down

Alternate Text
News banner

Coalitie treedt op tegen seksuele kinderuitbuiting

Het aantal minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting wordt door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel geschat op dertienhonderd per jaar. Dit is maar het topje van de ijsberg, 90 procent blijft onder de oppervlakte. Sinds 2016 hebben Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes en het Centrum tegen Kinder- en Mensenhandel  een coalitie opgericht om deze vorm van mensenhandel effectief te bestrijden.

Het staat er slecht voor wat betreft seksuele uitbuiting. Waar vroeger een kwetsbaar kind eerst maandenlang werd ingepalmd door een zogenoemde loverboy, zit er nu soms maar vierentwintig uur tussen het eerste contact en het moment dat het kind in de illegale prostitutie zit. Oorzaak daarvan is het gebruik van internet en social media door de handelaren. Daar gebruiken zij vaak sextortion. Dit houdt in dat de pooier om compromitterende foto’s of filmpjes vraagt waarna de minderjarige met deze beelden wordt gechanteerd.

Online verspreiding

In de hulpverlening komen steeds meer minderjarigen terecht die slachtoffer zijn van een loverboy. De kinderen worden soms al op elfjarige leeftijd benaderd door deze keiharde criminelen. Kinderen trappen er sneller in doordat het contact vaak via social media in de beslotenheid van de eigen slaapkamer plaatsvindt. Via internet ontstaat intimiteit veel sneller dan in het echte leven. De criminelen richten hun pijlen vooral op kwetsbare minderjarigen. Voor kinderen die al verwaarloosd zijn of eerder seksueel misbruikt, is het trauma des te groter. Maar ook kinderen uit een veilig nest worden slachtoffer.

Hogere straffen

Eén van de aandachtspunten binnen de coalitie is het sneller opsporen en strenger aanpakken van mannen die seks willen kopen van een minderjarige. De straffen voor kopers van seks met minderjarigen zou veel hoger moeten worden. Niet alleen moet de pakkans omhoog, ook de consequenties moeten groter en afschrikwekkender worden. Mensen moeten weten dat ze de bak in draaien als ze gepakt worden.

Lokadvertenties

WATCH Nederland zet voor dit doel lokadvertenties uit, waarin seks wordt aangeboden met jonge meerderjarigen. Op deze online advertenties komen honderden reacties. Als er in het hierop volgende chatcontact aan de orde komt dat de ‘jongere’ nog geen achttien is, wil meer dan zestig procent alsnog een seksafspraak maken. Online wanen mensen zich anoniem. Door deze mannen aan te spreken op hun gedrag, hen te waarschuwen én hen te laten zien dat ze niet zo onzichtbaar zijn als ze denken – hoopt de coalitie seksuele kinderuitbuiting te voorkomen.

Pilot aangiftebereidheid

In samenwerking met de politie en het OM werkt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) aan een pilot om de lage aangiftebereidheid van slachtoffers te verhogen. In opdracht van de politie doet het CKM onderzoek naar daders om zo bij te dragen aan een effectievere vervolging.

Wat doet de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting

De Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting richt zich op het terugdringen van seksuele uitbuiting van kinderen en licht verstandelijke beperkte slachtoffers tot en met 23 jaar in Nederland. Terre des Hommes, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Fier en Defence for Children – ECPAT hebben hun krachten gebundeld met als doel: structurele verandering bewerkstelligen. Preventie en bescherming van minderjarige slachtoffers staan hierbij centraal zodat ieder kind in Nederland veilig kan opgroeien zonder te hoeven vrezen voor seksuele uitbuiting. Bij de aanpak wordt ook ingezet op de vervolging en bestraffing van daders en samenwerking gezocht met alle relevante (keten)partners. De coalitie wordt onder meer ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Adessium Foundation en Stichting Janivo.

Vandaag verschijnt bij dagblad Trouw een speciale bijlage gewijd aan mensenhandel, moderne slavernij. Hierin presenteert de coalitie zich. 

Meer informatie

Lees meer over seksuele uitbuiting

Meld vermoedens van seksuele uitbuiting

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Strafmaat daders mensenhandel loopt zeer uiteen

Naar schatting zijn er jaarlijks 5.000 tot 7.500 slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Meer dan één op de vijf (22…


Lees meer

Minister Kaag opent foto-expositie over seksuele uitbuiting

“Ik hoop daadwerkelijk dat we punt nul kunnen bereiken. Het is niet een kwestie van: kunnen we het? Het is een kwestie v…


Lees meer

Respondenten gezocht: wanneer meldt u kindersekstoerisme?

Iedereen kan kindersekstoerisme herkennen. De volwassene spreekt bijvoorbeeld niet dezelfde taal of hij of zij zondert z…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee