Scroll down

Alternate Text
News banner

Stel kinderen centraal bij ontwikkeling van toerisme

Een gezamenlijke aanpak en een gebrek aan data zijn struikelblokken in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme, zo blijkt uit het rapport Offenders on the Move gemaakt onder leiding van ECPAT International. Experts spraken op 12 en 13 juli in Madrid over de uitvoering van de aanbevelingen van de wereldwijde studie naar seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme. Een van de conclusies was dat de betrokkenheid van de toerismesector cruciaal is om kinderen te beschermen. Defence for Children-ECPAT werkt met de toerismesector om alert te zijn op vakantie en vermoedens van kindermisbruik te melden bij www.meldkindersekstoerisme.nl.

Elk land heeft met kindersekstoerisme te maken

De bijeenkomst in Madrid is georganiseerd door de Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties (UNWTO), in samenwerking met ECPAT International, UNICEF, Global Partnership to End Violence against Children en met steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook de High Level Task Force die is ingesteld voor het uitdragen van de aanbevelingen van het rapport Offenders on the move was nauw betrokken. Najat Maalla M'jid, voorzitter van de High Level Task Force (en voormalig Speciaal Rapporteur inzake de Verkoop van Kinderen, Kinderprostitutie en Kinderpornografie), stelde dat er "geen land is dat niet met dit probleem te maken heeft" en dat "er geen kind immuun voor is."

Sterke betrokkenheid private sector

Uniek in de aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme is de sterke betrokkenheid van de private sector. "Het voorbeeld van Amerikaans vliegtuigpersoneel dat melding maakte van een verdachte situatie van een volwassene die met kinderen reist, laat zien dat rapportagesystemen en het trainen van personeel in de reis- en toerismebranche resultaat oplevert", aldus Taleb Rifai, secretaris-generaal van de UNWTO. ECPAT International roept de hele private sector op om ook deel te nemen aan de Tourism Child Protection Code of Conduct (The Code), een reisindustrie-initiatief om seksuele uitbuiting van kinderen te stoppen. Defence for Children-ECPAT is in Nederland de Local Code Representative en werkt samen touroperators en hotels, zoals TUI, Corendon en AccorHotels om kinderbescherming te integreren in de hele bedrijfsketen.

INTERPOL neemt initiatief tegen misbruik
Een van de wereldwijde initiatieven van INTERPOL om misbruik terug te dringen, moet voorkomen dat bekende kindermisbruikers onopgemerkt internationaal kunnen reizen. "Anonimiteit beschermt misbruikers op reis. INTERPOL werkt eraan kindermisbruikers die veroordeeld zijn geweest, hun anonimiteit tijdens het reizen te ontnemen. Dat kan via internationale waarschuwingssystemen, het delen van informatie met andere landen en een internationaal screeningssysteem voor mensen die reageren op banen waarbij met kinderen wordt gewerkt", zei Peter van Dalen, van INTERPOL's Directoraat Organised & Emerging Crime.

Defence for Children-ECPAT voert deze zomer samen met verschillende partners e 'Don't Look Away' campagne waarin vakantiegangers worden opgeroepen alert te zijn en vermoedens van kindersekstoerisme te melden via www.meldkindersekstoerisme.nl.

Meer informatie
Klik hier voor het rapport 'Offenders on the move', d.d. 12 mei 2016.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Rechtbank: kinderen laten bedelen of diefstallen laten plegen is uitbuiting

Onlangs zijn twee zaken door de rechtbank Amsterdam inzake bedelarij en het laten plegen van diefstallen door minderjari…


Lees meer

Transnationale kinderbescherming nodig tegen criminele uitbuiting

In Nederland wordt sinds 2007 het probleem gesignaleerd van alleenstaande en rondtrekkende Oost-Europese kinderen die zi…


Lees meer

Man veroordeeld voor laten bedelen van neefje

Op 20 september is een man die zijn vijftienjarige neefje naar Nederland heeft vervoerd met het oogmerk van uitbuiting v…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee