Scroll down

Alternate Text
News banner

Aanpak criminele uitbuiting kinderen behoeft verbetering

Op 14 december is een rapport over criminele uitbuiting van kinderen aangeboden aan de Tweede Kamer. De Universiteit Utrecht heeft dit onderzoek uitgevoerd op verzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Volgens Defence for Children – ECPAT brengt dit onderzoek de huidige aanpak goed in kaart. Ook is het goed dat er breed naar het fenomeen is gekeken, en het onderzoek zich niet enkel richt op kinderen met een Roma-achtergrond.

Het onderzoek is onderdeel van het programma Aanpak uitbuiting Roma kinderen dat in 2011 is gestart door het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op verzoek van gemeenten met multi-probleemgezinnen met een Roma achtergrond en dit jaar eindigt.

Criminele uitbuiting van kinderen

Meer inzicht over de aanpak over criminele uitbuiting van kinderen is aanleiding om onderzoek te doen naar de manier waarop professionals in de veiligheids- en zorgketen criminele uitbuiting aanpakken. Doel was om na te gaan in hoeverre professionals te maken krijgen met signalen van uitbuiting van kinderen in de criminaliteit, hoe zij met deze signalen omgaan en hoe zij daarbij samenwerken met professionals uit andere organisaties. De focus van het onderzoek is breder dan kinderen met een Roma-achtergrond, en betreft de problematiek van criminele uitbuiting van kinderen in het algemeen, waarmee ook kinderen uit andere etnische groepen (inclusief met een "Nederlandse achtergrond") zijn meegenomen.

Kennis en signalering criminele uitbuiting beperkt

Uit het onderzoek blijkt dat kennis van het fenomeen en signalering beperkt is en dat de samenwerking in de keten van zorg en veiligheid beter kan. Een ander zorgpunt is het beschermingsaanbod voor deze kinderen, waaronder opvang en het bieden een duurzaam toekomstperspectief. Dit bleek ook uit onderzoek van Defence for Children – ECPAT uit 2014, dat specifiek Oost-Europese rondtrekkende kinderen betrof, vaak ook met een Roma-achtergrond. Het rapport van de Universiteit Utrecht noemt het opsporingsonderzoek 13Oceans als een goed voorbeeld. De integrale aanpak die in 13Oceans is gerealiseerd, is volgens de onderzoekers een belangrijk voorbeeld voor de toekomstige aanpak. Dit speciale politieteam wordt dit jaar echter opgeheven. Hoe de opgedane kennis en expertise nationaal wordt geborgd is nog onduidelijk. Een voortzetting van dit project is volgens Defence for Children – ECPAT gewenst.

De minister van Veiligheid en Justitie wil met de uitkomsten van het onderzoek de aanpak van uitbuiting van kinderen in de criminaliteit onderdeel maken van de aanpak van uitbuiting van kinderen in het algemeen. De ervaringen uit het programma Aanpak uitbuiting Roma kinderen, het onderzoeksrapport, alsmede het eerder dit jaar verschenen rapport 'Zicht op kwetsbaarheid' van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, heeft de minister doen besluiten de samenwerking met gemeenten en andere partners op het thema aanpak uitbuiting van (Roma) kinderen ook na afloop van het programma voort te zetten.

Op 7 december heeft Defence for Children - ECPAT met een coalitie een oproep gedaan aan minister van der Steur voor een actieplan om specifiek de buitenlandse kindslachtoffers van mensenhandel te beschermen. Ook dit tien-punten plan kan een bijdrage leveren aan de impuls voor de aanpak gericht op minderjarige slachtoffers.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Rechtbank: kinderen laten bedelen of diefstallen laten plegen is uitbuiting

Onlangs zijn twee zaken door de rechtbank Amsterdam inzake bedelarij en het laten plegen van diefstallen door minderjari…


Lees meer

Transnationale kinderbescherming nodig tegen criminele uitbuiting

In Nederland wordt sinds 2007 het probleem gesignaleerd van alleenstaande en rondtrekkende Oost-Europese kinderen die zi…


Lees meer

Man veroordeeld voor laten bedelen van neefje

Op 20 september is een man die zijn vijftienjarige neefje naar Nederland heeft vervoerd met het oogmerk van uitbuiting v…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee