Scroll down

Alternate Text
News banner

Werkzaamheden Europese Kinderrechtenhelpdesk gaan door

Door het coronavirus staan wij in Nederland, Europa en in de rest van de wereld voor een enorme uitdaging. Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven en sociale afstand is het sleutelwoord. De maatregelen die in verschillende Europese lidstaten worden genomen in reactie op het coronavirus hebben ook gevolgen voor de werkzaamheden van Defence for Children in het kader van de Europese Kinderrechtenhelpdesk. De Europese Kinderrechtenhelpdesk wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Juridische hulp aan kinderen op de vlucht

De kantoren van onze partners in Zweden, België, Polen, Italië en Griekenland zijn gesloten in de strijd tegen het Coronavirus. De juristen en advocaten die bij onze partnerorganisaties werkzaam zijn, blijven echter vanuit huis juridische ondersteuning bieden aan kinderen op de vlucht. Dit gebeurt via telefoon en e-mail. Hoewel sommige organisaties een daling van het aantal zaken verwachten aangezien rechtbanken in veel landen gesloten zijn en verblijfsprocedures worden opgeschort, voorzien andere organisaties juist een toename van het aantal kinderen dat contact opneemt met een verzoek om juridische hulp. In Griekenland hebben veel vluchtelingenkinderen bijvoorbeeld geen toegang tot medische voorzieningen en in België wordt niet langer opvang geboden aan alleenstaande jongens in de leeftijd van 16 tot 18 jaar. Wij zullen deze kinderen juridische hulp blijven bieden.

Pleitbezorging en kennisuitwisseling

Vanwege het coronavirus worden allerlei ingrijpende maatregelen genomen. Deze maatregelen raken ook de rechten van vluchtelingen- en migrantenkinderen. Al eerder deed Defence for Children Nederland samen met andere organisaties een dringende oproep aan premier Rutte om, samen met zijn Europese collega’s, vluchtelingen over te nemen vanuit de Griekse vluchtelingenkampen. Het coronavirus heeft inmiddels ook Lesbos en Chios bereikt waar duizenden mensen, waaronder ook veel kinderen, opeengepakt in een kamp zitten. De gevolgen hiervan zijn mogelijk catastrofaal. Hele gezinnen leven op elkaar gepakt in een onhygiënische situatie, in de modder en met een enorm gebrek aan medische zorg.

Ook in andere Europese lidstaten staan de rechten van vluchtelingen- en migrantenkinderen door de huidige situatie onder druk. Samen met onze partners zullen wij de komende tijd een vinger aan de pols houden en kinderrechtenschendingen onder de aandacht brengen van politici en beleidsmakers op zowel nationaal als Europees niveau.

Daarnaast zullen de activiteiten van de Europese Helpdesk zich de komende periode verder toespitsen op kennisuitwisseling. Samen staan we immers sterk en kunnen we ervoor zorgen dat de rechten van kinderen op de vlucht ook in tijden van crisis worden gerespecteerd.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee