Scroll down

Alternate Text
News banner

Zet geen gewortelde kinderen meer uit

Tot eind volgende week staan geen gedwongen uitzettingen gepland van kinderen die tot nu toe buiten het kinderpardon vallen. Dan volgt een debat in de Tweede Kamer. Er is een meerderheid om het kinderpardon aan te passen. Defence for Children roept de staatssecretaris met klem op geen gewortelde kinderen meer uit te zetten, in ieder geval totdat er een nieuwe regeling is.

Bij kinderen gaat de stress omhoog nu de politieke situatie zo onzeker is: deze week zijn ze veilig, maar wat daarna? Kunnen ze dan alsnog in alle vroegte van hun bed worden gelicht, vastgezet en worden uitgezet, zoals afgelopen maandag nog drie kinderen overkwam?

Lange wachttijden

Er moet nu een uitzetstop komen en zo snel mogelijk een blijvende oplossing voor de kinderen die hier al langer dan vijf jaar zijn. Het systeem en de wet moeten daarna ook veranderen. De erkenning van kinderrechten zou geen gunst moeten zijn. De kinderrechten zouden moeten worden opgenomen in de vreemdelingenwet. Ook moeten procedures voor kinderen worden verkort. De wachttijd voor de asielprocedure is opgelopen tot een jaar en vier maanden, meldt Vluchtelingenwerk Nederland. Een procedure die jaren in beslag neemt, is veel te lang voor kinderen.   

CDA: situatie is onhoudbaar

Op twitter plaatste CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg een filmpje over waarom het CDA vindt dat het kinderpardon aangepast moet worden. Ze benadrukt dat het te lang duurt voordat gezinnen duidelijkheid hebben over hun procedure en dat ze het niet uit kan leggen dat we kwetsbare kinderen in gesloten voorzieningen zetten om hen daarna het land uit te krijgen.

Wetenschappelijk bewijs voor schade aan hersenen

Ze verwees in het filmpje ook naar de deskundigen die aangeven dat als kinderen te lang wachten we ze beschadigen. Het gaat hierbij om de schadenota die professor doctor Erik Scherder met Elianne Zijlstra en Carla van Os (verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen) schreef over de schade die kinderen oplopen door jarenlang in onzekerheid te leven. De nota wordt onderschreven door 38 hoogleraren.  De continue onzekerheid is schadelijk voor de ontwikkeling van het kind en de hersenen. De uitzetting van gewortelde kinderen is onaanvaardbaar, concluderen de wetenschappers.

Nooit meer zo’n uitzetting

De coalitie heeft nog tijd nodig om na te denken over hoe de oplossing rond het kinderpardon er uit gaat zien. Als de coalitiepartijen allemaal, ook de VVD, naar het VN-Kinderrechtenverdrag kijken en vervolgens naar deze tot op het bot vernederlandste kinderen dan is er maar één conclusie mogelijk: erken hun rechten en laat ze blijven. Een gruwelijke uitzetting van drie in Nederland geboren kinderen die afgelopen maandag gedwongen werden alsnog het land te verlaten, moet de laatste zijn geweest.  

Lees

Hoe het CDA zich bedacht
Hoe het veranderde inzicht niets hielp voor Shushan

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kinderpardon nog niet in lijn met kinderrechten van alle gewortelde kinderen

Vandaag heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de criteria voor de Afsluitingsregeling van het kinderpardon b…


Lees meer

Akkoord over Kinderpardon

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een akkoord over het Kinderpardon bereikt. Volgens de berichtge…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee