Scroll down

Alternate Text
News banner

Kamerdebat in het teken van Kinderpardon en kinderen in detentie

Op 13 december heeft de Vaste Tweede Kamercommissie van Justitie en Veiligheid gedebatteerd over het Kinderpardon en de detentie van migrantenkinderen. Een oplossing voor de 400 gewortelde kinderen blijft tot nu toe uit en kinderen worden nog steeds in alle vroegte opgepakt door mensen in uniform. Defence for Children vindt het stuitend dat de staatssecretaris niet inzet op alternatieven voor de detentie van kinderen en de nota van 38 wetenschappers over de schade die kinderen oplopen door langdurige verblijfsonzekerheid aan de kant schuift. Het Kamerdebat eindigt zonder oplossing, maar het maatschappelijke debat gaat verder totdat deze oplossing er is.

Naar een Kinderpardon dat wel werkt

Op 11 december zijn door Tim Hofman van BNN Boos en de negenjarige Nemr meer dan 250.000 handtekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer voor een Kinderpardon dat wel werkt. Jongerenambassadeurs van Defence for Children en leden van de Ik Blijf Hier groep waren hierbij aanwezig. Tijdens het Kamerdebat refereren Tweede Kamerleden van DENK, GroenLinks, PvdA en de SP aan de brede steun in de samenleving om tot een oplossing te komen voor de 400 kinderen die nog steeds geen verblijfsvergunning hebben. Er zijn al bijna 140 gemeenten die oproepen tot een rechtvaardig Kinderpardon. Deze gemeenten staan voor meer dan de helft van de Nederlandse bevolking.

Jasper van Dijk van de SP vraagt de staatssecretaris tijdens het debat naar een inhoudelijke reactie op de nota die door 38 wetenschappers is onderschreven over de schade die kinderen oplopen aan hun hersenen en ontwikkeling door langdurige verblijfsonzekerheid. Het antwoord van de staatssecretaris is dat “de ouders hun kinderen dit lot kunnen besparen door terug te keren.” Defence for Children vindt het stuitend dat een wetenschappelijke nota op deze manier wordt weggewuifd en dat de verantwoordelijkheid voor een schending van het recht op ontwikkeling volledig bij de ouders wordt neergelegd. De overheid heeft op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag de verplichting om passende maatregelen te nemen om het kind te beschermen tegen schade. Er dient daarnaast niet vergeten te worden dat procedures lang duren. Joël Voordewind geeft aan dat de ChristenUnie het toe zou juichen als kinderrechten een plek zouden krijgen in de vreemdelingenwet.

Martine Goeman van Defence for Children is het daar volledig mee eens. “Er zijn structurele oplossingen nodig voor de toekomst, maar dit neemt niet weg dat er nu ook een oplossing moet komen voor kinderen die langer dan vijf jaar in verblijfsonzekerheid verkeren, zodat hun ontwikkeling niet nog verder wordt geschaad.”

Kinderen in detentie

Een dag voor het Kamerdebat zijn de twee broertjes Andropov in detentie geplaatst. De oudste broer is autistisch. Jasper van Dijk (SP) zegt hierover tijdens het debat: “Het is niet goed te praten dat we een kind met autisme in detentie zetten”. In eerdere overleggen is er een motie aangenomen door de Tweede Kamer die ertoe oproept het proces van staandehouding en het vervoer van gezinnen met kinderen die in vreemdelingenbewaring worden gesteld te verbeteren. De staatssecretaris kondigt echter geen verbeteringen aan. Door Voordewind (ChristenUnie) zijn meerdere voorbeelden gegeven waaruit blijkt dat dit in de praktijk zeer traumatisch is voor kinderen. Er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid tot afscheid nemen en eenmaal in detentie moet er voor afscheid van niet-familieleden drie dagen van te voren toestemming worden gevraagd. In de tussentijd kan een kind al zijn uitgezet. Ook krijgen de mensen niet de kans om rustig hun koffer in te pakken. De gezinnen worden heel vroeg in de ochtend opgepakt wanneer de kinderen vaak nog slapen.

De staatssecretaris blijft volhouden dat het huidige beleid niet aangepast kan worden. Op aandringen van Voordewind zegt de staatssecretaris wel toe dat hij de diensten zal vragen om flexibel om te gaan met het toestaan van bezoek voor de kinderen. Uit cijfers in het Jaarbericht Kinderrechten 2018 van UNICEF Nederland en Defence for Children blijkt dat alleenstaande kinderen langer in detentie verblijven dan kinderen in gezinnen. De staatssecretaris zegt toe om op dit punt schriftelijk te reageren naar de Kamer.

Meer informatie

De wetenschappelijke nota over schade bij uitgezette kinderen na lang verblijf Nederland

Het manifest van Werkgroep Kind in AZC over de situatie van kinderen in AZC's

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. …


Lees meer

Defence for Children bouwt ‘wachtkamer’ voor gewortelde kinderen

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vraagt Defence for Children op 12 april aandacht vo…


Lees meer

Defence for Children wil oplossing voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning

Defence for Children start vandaag een nieuwe campagne Ze zijn al thuis om aandacht te vragen voor in Nederland gewortel…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee