Scroll down

Alternate Text
News banner

Discretionaire bevoegdheid helaas nog nodig

De VVD wil de rol van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid beperken in asielzaken door de zogenaamde discretionaire bevoegdheid af te schaffen. Dit is de bevoegdheid van de staatssecretaris om in schrijnende situaties een verblijfsvergunning te verlenen. Voorbeelden van schrijnende zaken zijn kinderen met een ernstige lichamelijke of geestelijke handicap en kinderen die langdurig in Nederland verblijven en inmiddels te verwesterd zijn om terug te keren. Defence for Children vindt het voorstel van de VVD te voorbarig. Dat tientallen kinderen per jaar gered moeten worden met de discretionaire bevoegdheid bewijst dat deze nog niet afgeschaft kan worden. 

Martine Goeman, jurist bij Defence for Children: “Helaas zijn kinderrechten nog niet verankerd in de vreemdelingenwet en is de bevoegdheid van de staatssecretaris nog nodig om een verblijfsvergunning te verstrekken aan kwetsbare kinderen. Wanneer we kinderrechten goed regelen in de wet, zal vanzelf minder gebruik gemaakt worden van de discretionaire bevoegdheid. Dan is het geen gunst maar een recht om beschermd te worden als kind.”

Kinderrechten nu niet gewaarborgd

Er is een wetsvoorstel ingediend door GroenLinks en de PvdA om het belang van het kind te verankeren in de vreemdelingenwet. Goeman: “Uit het plan van de VVD spreekt de behoefte om zaken beter vast te leggen in wetgeving in plaats van te verwijzen naar de discretionaire bevoegdheid. We rekenen dan ook op hun steun voor het wetsvoorstel om kinderrechten te verankeren in de wet. Dan kan de rechter daar ook beter aan toetsen en hoeft de politiek in Den Haag er niet meer bij betrokken te worden.”

Voorbeeld uit de praktijk

Alisa (27) is jongerenambassadeurs van de Ik Blijf Hier Groep. Zij heeft jaren moeten wachten op een verblijfsvergunning. Na verloop van tijd kregen Alisa’s ouders en haar minderjarige broertje een verblijfsvergunning. Haar zussen en zij niet, omdat zij niet bij hun ouders woonden. Zij vielen dus tussen wal en schip. Uiteindelijk kreeg Alisa na 12 jaar wachten op grond van de discretionaire bevoegdheid een verblijfsvergunning. “De discretionaire bevoegdheid betekende voor mij dat mijn schrijnende situatie gehoord werd en goed onderzocht kon worden. Zonder zou ik misschien niet meer in Nederland zijn, terwijl dit wel mijn thuis is.” Zij is van mening dat de discretionaire bevoegdheid moet blijven bestaan, omdat schrijnende situaties zoals de hare altijd gehoord moeten worden wanneer de wet de mensen om wie het gaat in de steek laat.

Coalitiepartners nemen afstand

Coalitiepartij CDA liet direct na de lancering van het plan weten niks te voelen voor het plan van de VVD. CDA-Kamerlid Van Toorenburg vindt dat de bevoegdheid van de staatssecretaris juist gekoesterd moet worden en dat dit niet bezoedeld moet worden met partijpolitiek. Ook de woordvoerders van D66 en ChristenUnie zullen dit plan van hun coalitiepartner niet steunen. Zij roepen andere politieke partijen op ook afstand te nemen van dit voorstel op woensdag, wanneer de Tweede Kamer hierover debatteert.

Meer informatie

NOS journaal: VVD wil rol staatssecretaris asiel indammen, CDA en D66 tegen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. …


Lees meer

Defence for Children bouwt ‘wachtkamer’ voor gewortelde kinderen

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vraagt Defence for Children op 12 april aandacht vo…


Lees meer

Defence for Children wil oplossing voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning

Defence for Children start vandaag een nieuwe campagne Ze zijn al thuis om aandacht te vragen voor in Nederland gewortel…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee