Scroll down

Alternate Text
News banner

100 burgemeesters voor humaner Kinderpardon

Al meer dan 100 gemeenteraden roepen hun burgemeesters op bij staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een Kinderpardon. Zij willen een oplossing voor de 400 kinderen die langer dan 5 jaar in Nederland wonen, voor wie nog steeds dreigt dat ze naar een voor hen vreemd land gestuurd worden. Na het drama rond de tieners Lili en Howick drong de politiek aan op een oplossing, maar vooralsnog laat de staatssecretaris de situatie bij het oude. Ede was donderdagavond de honderdste gemeente die een motie aannam. De ChristenUnie diende deze mede in, en de lokale CDA-fractie steunde. Dat past bij het landelijke beeld: in driekwart van de gemeenten steunt landelijke regeringspartij CDA, en in ruim tweederde de lokale fracties van hun coalitiepartners D66 en ChristenUnie.

Schade

Raadsleden werden door burgers opgeroepen die moties in te dienen, daartoe geïnspireerd door ZeZijnAlThuis, een campagne van Defence for Children en burgerbeweging DeGoedeZaak. Martine Goeman van Defence for Children: “Deze kinderen wachten al zo lang, en we brengen ze schade toe als ze nu alsnog naar een voor hen vreemd land moeten. De maatschappelijke roep om een oplossing wordt steeds luider.

Signaal

Donderdagavond stemden 5 nieuwe gemeenten voor een humaan Kinderpardon. De strekking van veel moties is tweeledig: een oproep aan het kabinet om de 400 kinderen een toekomst in Nederland te geven, en een uitspraak dat zij in hun eigen gemeenten een humane omgang met deze kinderen voorstaan. Daarmee is het signaal helder dat er een verschil is tussen de realiteit van het regeerakkoord en die van de samenleving. 

Moties

VVD’er Robert Kreukniet steunde de motie van D66 in Zwijndrecht. In het AD zegt hij deze week: “We lopen niet aan de leiband van Den Haag.” Hij wil af van steeds terugkerende discussies over hier helemaal geworteld zijn. De motie in Zwijndrecht werd unaniem aangenomen. CDA-burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort zei eerder in Nieuwsuur: “In Den Haag zijn het vooral dossiers, wij hebben te maken met kinderen.”

Oplossing

DeGoedeZaak-oprichter Jurjen van den Bergh: “Steeds meer Nederlanders willen een oplossing: die zien dat de samenleving niets wint als deze kinderen uitgezet worden, ze verliezen juist iets: hun buren, klasgenootjes of sportmaatjes. Het is logisch dat juist gemeentelijke politici hun landelijke collega’s dat vertellen.

De urgentie van de moties is groot. Het Armeense gezin dat al drie weken in een kerk in Den Haag zit, voelt de constante dreiging van uitzetting. Ook de hoofdpersonen uit de documentaire “Terug naar je Eige land” van Tim Hofman zitten permanent in onzekerheid en dat geldt ook voor hun lotgenoten. Zij wachten op een oplossing uit Den Haag, en krijgen daar steeds meer bijval voor.

Oproep

Maak ook uw gemeente een kinderpardongemeente en vraag uw burgemeester om mee te strijden voor een kinderpardon voor de ruim 400 kinderen die uitgezet dreigen te worden. Want #zezijnalthuis! Dat kan via deGoedeZaak.

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zorgen over afschaffen discretionaire bevoegdheid

Vanaf 1 mei wordt de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om een verblijfsvergu…


Lees meer

Blijdschap kinderen: eindelijk verblijfsvergunning

Op 29 januari 2019 bereikten de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een akkoord over het Kinderpardon. Dankzi…


Lees meer

Kinderpardon nog niet in lijn met kinderrechten van alle gewortelde kinderen

Vandaag heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de criteria voor de Afsluitingsregeling van het kinderpardon b…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee