Scroll down

Alternate Text
News banner

Slechte omstandigheden op Griekse eilanden

De Griekse autoriteiten voldoen niet aan het beschermen van de minimale basisrechten van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Nu de winter weer op komst is, roepen negentien mensenrechtenorganisaties op om asielzoekers onmiddellijk naar het vaste land over te brengen en hen adequaat en menswaardig te beschermen en ze huisvesting en sociale rechten te bieden. Defence for Children ondersteunt deze oproep van harte. Martine Goeman, programmamanager Kinderrechten en Migratie: “De Nederlandse overheid zou zich, als grondlegger van de Turkije deal, verantwoordelijk moeten voelen voor de huidige mensonterende situatie op de Griekse eilanden. Kinderrechten worden geschonden. We moeten de Grieken helpen om ervoor te zorgen dat de kinderen niet nog een winter in de kou slapen. Er is tevens een grote behoefte aan juridische ondersteuning van zaken van kinderen. Zowel in asielzaken als bij gezinsherenigingszaken. Er moet meer geïnvesteerd worden.”

Leefomstandigheden voor vluchtelingen op de Griekse eilanden

Duizenden mensen, waaronder zeer jonge kinderen, alleenstaande vrouwen en mensen met lichamelijke beperkingen zullen tijdens de winter in onmenselijke omstandigheden moeten zien overleven. Sinds de implementatie van het Turkije deal in maart 2016, zijn de Griekse eilanden van Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros plekken waar vluchtelingen voor een onbepaalde tijd verblijven, onder zware omstandigheden. Op Samos en Lesbos, verblijven meer dan 8.300 mensen op plaatsen die eigenlijk voor 3.000 mensen bedoeld zijn. Meer dan 5.400 mensen in Lesbos leven in overvolle tenten en containers met weinig toegang tot onderdak, eten, water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg of bescherming. Tientallen mensen, onder andere heel jonge kinderen, worden in tenten gepropt waar alleen een doek de ene familie scheidt van de ander. Deze tenten zijn eigenlijk bedoeld voor twee mensen, maar accommoderen inmiddels families van zeven. Al deze omstandigheden hebben een enorme impact op het welzijn van de vluchtelingen. “Griekenland zou het wrede beleid om asielzoekers vast te houden op de eilanden moeten stoppen. Mensen mogen niet worden gedwongen om nog een winter in tenten te leven zonder verwarming.”, zegt Eva Cossé van Human Rights Watch.

Deze omstandigheden worden vaak gerechtvaardigd door te verwijzen naar de implementatie van de Turkije deal. Maar de organisaties zijn van mening dat het dwingen van vluchtelingen om te leven in omstandigheden die hun rechten schendt en schadelijk is voor hun welzijn, gezondheid en waardigheid niet gerechtvaardigd kan worden. Alhoewel is aangekondigd dat 2.000 vluchtelingen in de komende twee weken van de eilanden naar het vasteland worden verplaatst als noodmaatregel, is dit helaas niet voldoende. Deze oplossing kaart ook de systematische problemen die deze situatie gecreëerd hebben niet aan.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee