Scroll down

Alternate Text
News banner

Politiek in Leeuwarden bezorgd: kinderen zonder verblijfstatus

De fracties van GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdA in Leeuwarden en Tytsjerksteradiel organiseerden vorige week een informatieavond over de gezinslocatie in Burgum. Aanleiding was de uitzetting van een Afghaans gezin deze zomer, die tot veel onrust leidde. De situatie voor kinderen en hun families in Burgum is zorgelijk, vanwege de onzekerheid waarin zij moeten leven.

"Er moet snel een einde komen aan de detentie van kinderen en de lange verblijfsonzekerheid", zegt Martin Vegter jurist van Defence for Children, die bij de bijeenkomst aanwezig was.

"Het is belangrijk dat gemeenten zich verdiepen in de situatie van deze gezinnen. We zien dat fractieleden zich zorgen maken over de rechten van deze kinderen in hun gemeente. Wij hopen dat andere gemeenten dit initiatief volgen en hierover met elkaar in gesprek gaan. Dat geeft een duidelijk en oprecht signaal aan politiek Den Haag, om beleid en wetgeving aan te passen."

In de gezinslocatie in Burgum leven ongeveer 400 mensen - onder wie veel kinderen - vaak jarenlang in onzekerheid over hun verblijfsstatus. Regelmatig wordt een gezin in de vroege ochtend opgehaald uit de locatie om in Zeist in bewaring te worden gesteld en vervolgens te worden uitgezet. 

Kinderen in gezinslocaties lijden onder de onzekerheid over hun verblijfstatus, blijkt uit onderzoek van de Werkgroep Kind in Azc . Ook raken ze getraumatiseerd door de wijze waarop gezinnen in de vroege ochtend door een team van geüniformeerde ambtenaren van hun bed worden gelicht. De werkgroep pleit al lange tijd voor een beëindiging van deze praktijk.

Maedeh Rahimi vertelt politici over haar leven

Tijdens de bijeenkomst in Burgum werd de film 'Fleur op 'e Flecht' ('Fleur op de Vlucht') van Omrop Fryslan vertoond. De film van Piter Tjeerdsma en Alka Sadat toont het leven van drie Afghaanse kinderen zonder verblijfsvergunning. Zij vertellen over wat zij hebben meegemaakt in Afghanistan en hun vrees om teruggestuurd te worden naar hun land.

Ook was Maedeh Rahimi (21) aanwezig om te vertellen over haar ervaringen in de gezinslocatie. Zij maakte de laatste twee uitzettingen vanuit Burgum van dichtbij mee. Na zes jaar verblijf in Nederland is ook zij nog steeds bang om te worden uitgezet naar Afghanistan. De aanvraag die zij met haar gezin deed op grond van het kinderpardon, werd afgewezen. 

Maedeh: "Teruggaan naar Afghanistan is mijn grootste nachtmerrie. Ik heb daar niks. Meisjes van leeftijd hebben een man en kinderen. Ik zou daar als hoer gezien worden."  

Ondanks de onzekerheid over haar procedure stort Maedeh zich vol overgave op haar opleiding. Als studente aan ROC De Friese Poort won zij dit jaar de prijs voor de beste stage. Zij is daarom genomineerd voor de titel Landelijke Ambassadeur MBO 2017. Als zij in de top-10 eindigt dan mag zij een presentatie houden over zichzelf en haar stage tijdens de finale van de verkiezing.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Defence for Children: jeugdzorgplicht gemeentes onmogelijk in gezinslocaties

Uit nieuw onderzoek van Defence for Children blijkt dat de ontwikkeling van kinderen in gezinslocaties ernstig wordt ges…


Lees meer

Vier inspecties slaan alarm over slechte asielopvang kinderen

Niet eerder sloegen vier inspecties, de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd, de Onder…


Lees meer

Stop de schadelijke verplaatsingen van kinderen

Voorafgaand aan het commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid op 30 maart sturen nu ook professionals uit Jeugdgezond…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee