Scroll down

Alternate Text
News banner

“Gendergelijkheid moet altijd een prioriteit zijn”

Sara Tawil is de landelijke netwerkcoördinator voor het She Leads-programma in Libanon. Het is een programma voor én door meisjes en jonge vrouwen. Het doel: gendergelijkheid bereiken op alle niveaus. Op deze manier kunnen zij invloed uitoefenen op belangrijke beslissingen. Sara vertelt meer over waarom dit zo belangrijk is voor meisjes en jonge vrouwen in Libanon. “Het belangrijkste doel van She Leads is om de stem van meisjes en jonge vrouwen te laten horen op besluitvormingsniveau. Het betrekken van jongeren is essentieel omdat zij de toekomst zijn; zij kunnen dingen veranderen. Met de steun van She Leads krijgen ze de zichtbaarheid die ze verdienen en het platform dat ze nodig hebben.”

Invloedrijke rol

“Wat ook bijzonder is, is dat de coördinatoren in elk van de negen deelnemende landen allemaal jonge vrouwen zijn zoals ik. We trainen meisjes en jonge vrouwen in gendergelijkheid en in advocacy om hun vaardigheden op het gebied van belangenbehartiging en communicatie te vergroten. Samen met maatschappelijke organisaties worden verschillende groepen en netwerken gevormd waarin meisjes en jonge vrouwen een invloedrijke rol spelen.”

Uitdagende omstandigheden

“We staan voor veel uitdagingen in Libanon vanwege de politieke en economische crisis. Met alles wat er gaande is, wordt gendergelijkheid misschien niet als een prioriteit gezien. Mensen zijn in een overlevingsstand. Maar gendergelijkheid is altijd een prioriteit, zelfs in tijden van crisis. Anders zullen we nooit vooruitgang boeken. Het moet dus altijd een prioriteit zijn. Er zijn meisjes die niet naar school kunnen, er is menstruatiearmoede, het aantal kindhuwelijken neemt toe, net als het aantal gevallen van gendergerelateerd geweld. Veel jonge mensen verlaten het land omdat hun toekomst onzeker is. Door deze situatie is het een grote uitdaging om het project uit te voeren.”

Stereotypen doorbreken

“Helaas hebben meisjes en jonge vrouwen in sommige gemeenschappen maar een beperkte rol. Dit beperkt hen in hun mogelijkheden en het versterkt stereotypen. Ze kunnen niet naar school of zijn gestopt met school. Door de crisis en de toenemende armoede neemt het aantal kindhuwelijken toe. Ik denk dat als meisjes een platform krijgen, als ze onderwijs krijgen en meer weten over hun basisrechten, ze een leven kunnen leiden vrij van kindhuwelijken en gendergerelateerd geweld. Ze zullen dan echt hun kansen grijpen! Ik hoop dat het beleid in Libanon meer rekening zal houden met gendergelijkheid zodat meisjes de kansen krijgen die ze verdienen.”

Sara Tawil

"Ik denk dat als meisjes een platform krijgen, als ze onderwijs krijgen en meer weten over hun basisrechten, ze een leven kunnen leiden vrij van kindhuwelijken en gendergerelateerd geweld. Ze zullen dan echt hun kansen grijpen!"

Positieve impact

“She Leads zal een groot aantal jonge activisten in negen verschillende landen betrekken bij het programma. Door zoveel mogelijk meisjes en jonge vrouwen te bereiken, op te leiden en te ondersteunen, hopen we op de lange termijn een grote positieve impact te hebben. Ik kan me alleen maar voorstellen welk effect zij individueel zullen hebben, in hun eigen kring van familieleden en vrienden, op hun school, universiteit of hun werk. We streven ernaar mensen bewust te maken van het belang van gendergelijkheid en dit ook terug te zien in de aanpak van overheidsinstellingen. Als we onze beleidsmakers kunnen beïnvloeden, kunnen we hopelijk een aantal van de bestaande beleidsmaatregelen veranderen. Omdat we zoveel uitdagingen hebben, toont dit aan dat dit het juiste moment is voor dit project en dat we het nu meer dan ooit nodig hebben.”

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT Nederland, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes Nederland, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren She Leads uit in de landen Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en daarnaast ook op regionaal en mondiaal niveau.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Mijlpaal: VN-resolutie over activisme van meisjes en jonge vrouwen

De allereerste resolutie van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen is een feit. Dit nieuwe doc…


Lees meer

“Jordaanse meisjes moeten hun rechten claimen”

“Je wacht niet tot je je rechten zomaar krijgt, je claimt ze.” Dit is de boodschap die de Jordaanse Maha Qashou wil meeg…


Lees meer

She Leads-activisten bij de Verenigde Naties

Tijdens de 50e editie van de VN-Mensenrechtenraad in Genève pakten youth advocates uit het She Leads-programma het podiu…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee