Scroll down

Alternate Text
News banner

Welzijn kinderen in Afrika verbeterd: positie meisjes nog steeds zorgelijk

De African Child Policy Forum heeft onlangs haar vijfjaarlijks rapport uitgebracht over het welzijn van kinderen in Afrika. Hieruit blijkt dat de meerderheid van de Afrikaanse landen vooruitgang heeft geboekt in het verbeteren van het welzijn van het kind. In het algemeen is de kindvriendelijkheid van overheden vooruit gegaan, in afgelopen 15 jaar is kindersterfte bijna 50% gedaald en de toegang tot basisonderwijs is gestegen. De ontwikkeling van kinderen wordt echter nog steeds in veel Afrikaanse landen afgeremd door ondervoeding en ondermaats onderwijs. Ook de ongelijke behandeling van meisjes verdient extra aandacht. Hoewel bijna alle Afrikaanse landen het VN-Kinderrechtenverdrag hebben geratificeerd, is genderdiscriminatie nog steeds een realiteit. Hierdoor lopen meiden een hoger risico op geweld, uitbuiting en uitsluiting van basisvoorzieningen zoals hoger onderwijs.

Joyce Brummelman, programmacoördinator meisjesrechten: “Het is goed nieuws dat het in veel Afrikaanse landen de situatie voor kinderen verbetert. Het proces gaat echter langzaam, zeker waar het gaat om de ongelijke behandeling van meisjes. Het is daarom van belang dat er geïnvesteerd blijft worden in Afrika om het welzijn van kinderen te verbeteren en de positie van meisjes verder te versterken.”

Ongelijke behandeling van meisjes

Het rapport rangschikt 52 Afrikaanse landen op basis van het naleven van het VN-Kinderrechtenverdrag. De investering van de Afrikaanse Unie in de afgelopen tien jaar om meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken tegen te gaan, werpt zijn vruchten af. Veel meisjes hebben nu een grotere kans om te overleven en toegang te krijgen gezondheids- en onderwijsfaciliteiten. De ongelijke behandeling van meisjes wordt in veel landen bestreden door wetten en beleid voor kinderrechten, maar tegelijkertijd zijn er veel tegenstrijdige, discriminerende wetten die tegen de internationale standaarden ingaan. Zo is trouwen onder 18 jaar bij wet verboden in 36 van de 52 landen, maar toch trouwen nog drie van de tien Afrikaanse kinderen onder de 18. Veel landen laten een kloof zien tussen wetgeving en praktijk. De African Child Policy Forum adviseert in haar rapport dan ook dat de Afrikaanse overheden hun wetten en beleid ten aanzien van kinderen moeten herzien op een manier dat het belang van het kind, en in het bijzonder voor meisjes ook in de praktijk centraal staat.

Girls Advocacy Alliance

Defence for Children – ECPAT werkt samen met Plan Nederland en Terre des Hommes in het Girls Advocacy Alliance Programma aan het verbeteren van de positie van meisjes. De focus van het programma richt zich op het bestrijden van gender gerelateerd geweld en het verbeteren van de economische positie van meisjes en jonge vrouwen. Defence for Children – ECPAT maakt deel uit van de programma’s in Ethiopië, Ghana, Liberia, Sierra Leone en het Afrika regionaal programma. In de landen waar Defence for Children – ECPAT met het Girls Advocacy Alliance Programma werkt, komt Ghana als het meest kindvriendelijke land uit de ranking, zij staat op nummer 14. Sierra Leone staat op nummer 38 en Ethiopië op nummer 42. Liberia scoort erg laag en wordt gekwalificeerd als een van de  minst kindvriendelijke land in heel Afrika, zij staat op nummer 47 in de ranking.  

Meer informatie 

Klik hier voor het rapport van de African Child Policy Forum  

Klik hier voor meer informatie over de Girls Advocacy Alliance

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Lidstaten VN spreken Liberia aan over naleving meisjesrechten

Iedere vijf jaar kan een land een Universal Periodic Review (UPR) indienen bij de Verenigde Naties om de mensenrechtensi…


Lees meer

Defence for Children Sierra Leone onderdeel Presidential Taskforce tegen seksueel geweld

In november is Abdul Manaff Kemokai, directeur van Defence for Children Sierra Leone, toegetreden als lid van de ‘Presid…


Lees meer

Wereldmeisjesdag 2020: 'Mijn stem, onze gelijke toekomst'

Ieder jaar op 11 oktober richt de wereld zich op de rechten van meisjes, om meisjes in staat te stellen hun stem verster…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee