Scroll down

Alternate Text
News banner

Traditionele besnijdster uit Sierra Leone spreekt zich uit tegen meisjesbesnijdenis

“De praktijk van meisjesbesnijdenis is niet goed. Daarom ben ik door een lokale organisatie actief in de strijd tegen meisjesbesnijdenis opgeleid om mijn collega’s te trainen om de praktijk te stoppen. Traditionele besnijders staan niet altijd achter hun vak, maar wijzen de meisjes niet af omdat ze hiermee hun dagelijks brood verdienen”, aldusTakaray Koroma, een bekende Sowei (traditionele besnijdster) in het Sierra Leoonse district Port Loko tijdens de 16-daagse internationale campagne tegen gendergerelateerd geweld. Zij vertelt dat ze zelf als een klein meisje besneden is, maar dat zij later dit verafschuwde toen ze last kreeg van ernstige complicaties bij de geboorte van haar kinderen. 

Meisjesbesnijdenis is onlosmakelijk verbonden met extreme armoede; meisjes die het ervaren, hebben meer kans om gedwongen te worden tot kindhuwelijken, zijn vaker arm en blijven arm, en hebben minder kans op een opleiding. Tegelijkertijd is het uitvoeren van Bondo - zoals meisjesbesnijdenis in Sierra Leone wordt genoemd - een belangrijke bron van inkomsten voor de Soweis. Ze ontvangen geschenken van de ouders van de kinderen voor het uitvoeren van het ritueel. Ze genieten ook een hoge positie in de gemeenschap als hoeders van hun cultuur, en zijn bang dat ze het respect dat ze krijgen zouden verliezen als ze stoppen met het uitvoeren van het ritueel.

Tijdelijk verbod op meisjesbesnijdenis

Uit data van UNICEF blijkt dat Sierra Leone een van de hoogste percentages van meisjesbesnijdenis heeft. 86 Procent van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 49 zijn er besneden. Meisjesbesnijdenis vindt in Sierra Leone vaak plaats tijdens inwijdingsceremonies (ook bekend als “Bondo society”) door machtige geheime genootschappen die een grote politieke invloed hebben. Ten tijde van de Ebola-crisis in 2014 en 2015 heeft Sierra Leone meisjesbesnijdenis tijdelijk verboden, echter nadat de Ebola-crisis voorbij was, is dit verbod weer opgeheven.   

Campagne tegen gendergerelateerd geweld

De zestien dagen van activisme tegen gendergerelateerd geweld is een internationale campagne die jaarlijks plaatsvindt van 25 november, de Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen tot de Internationale Mensenrechtendag op 10 december. Bekend als de ‘16 days campaign ’, wordt deze campagne door individuen en organisaties over de hele wereld gebruikt als een middel om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en uit te bannen. De campagne is in 1991 gestart door activisten van het Women’s Global Leadership Institute en wordt sindsdien elk jaar gecoördineerd door het Center for Women’s Global Leadership.

Girls Advocacy Alliance

Binnen de Girls Advocacy Alliance werkt Defence for Children Sierra Leone samen met Soweis in het Moyamba en Western Area district om besnijdenis bij minderjarige meisjes tegen te gaan. Dit gebeurt onder andere door het opzetten en implementeren  van bylaws en het organiseren van meetings waarin de Soweis bewust worden gemaakt van de gevolgen van meisjesbesnijdenis. De voorzitter van de Sowei-raad in Moyamba lobbyt om andere Soweis te overtuigen om geen minderjarige meisjes te initiëren in de Bondo gemeenschap. Deze lobby leidt er onder meer toe dat de voorzitter van de Sowei-raad een collega Sowei arresteerde die haar bevelen negeerde en minderjarige meisjes besneed, resulterend in de detentie van de collega.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europees Instituut inventariseert risico meisjesbesnijdenis Spanje, Luxemburg, Denemarken en Oostenrijk

Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) heeft schattingen gepubliceerd van het aantal meisjes dat risico loo…


Lees meer

Vrouwenrechtenorganisaties naar West-Afrikaans Hof vanwege ontbreken verbod meisjesbesnijdenis in Mali

Toonaangevende vrouwenrechtenorganisaties hebben op 12 april gezamenlijk een zaak ingediend bij het Hof van Justitie van…


Lees meer

Uitnodiging: 8 februari online conferentie Zero Tolerance tegen meisjesbesnijdenis

Ieder jaar op 6 februari wordt op Zero Tolerance Day wereldwijd aandacht voor de strijd tegen vrouwelijke genitale vermi…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee