Scroll down

Alternate Text
News banner

Huidige vorm geboorteaangifte laat deur open voor illegale adoptie

Ondanks dat het strafbaar is, is het mogelijk om een kind illegaal in een gezin op te nemen en je voor te doen als de biologische ouders van het kind. Bij aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand is er weinig bewijs nodig. De baby zelf hoeft niet aanwezig te zijn, er hoeft geen DNA test gedaan te worden en de verklaring van de arts of verloskundige hoeft niet te worden overlegd. Aan die verklaring zijn verder ook geen eisen of controles verbonden. Defence for Children praat hier als een van de gasten over bij NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau van omroep WNL op 29 en 30 oktober. "We weten niet hoe vaak valse geboorte registratie voorkomt", geeft Iara de Witte projectcoördinator Kinderrechten en Seksuele Uitbuiting aan, "maar roepen op om onderzoek te doen naar de zaken van valse geboorteaangiftes die wel bekend zijn. Defence for Children pleit daarnaast voor een directe lijn tussen de ambtenaar van de burgerlijke stand en de verloskundige of het ziekenhuis."

Recht op geboorteregistratie

Volgens artikel 7 van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen het recht om onmiddellijk na de geboorte geregistreerd te worden. Dat is belangrijk, omdat daarmee de naam van het kind en zijn of haar ouders officieel opgetekend zijn. Ook is daardoor het kind bekend als inwoner van een land. Tijdens de opstelling van het Kinderrechtenverdrag (1989), zag men geboorteregistratie tevens als middel tegen de verkoop of handel in kinderen, waaronder voor adoptie. Het systeem van geboorteregistratie is echter niet helemaal sluitend. Bij Defence for Children is via zaken op onze Kinderrechtenhelpdesk bekend dat het voor komt dat mensen zich voordoen als de ouders van een kind, die in werkelijkheid niet de ouders van het kind zijn. Dit is met kinderen gebeurd die in het buitenland zijn geboren, maar ook in Nederland zelf. In principe is dit nog steeds mogelijk. Patrick, op illegale wijze geadopteerd uit Brazilië, legt in de podcast uit wat een vervalste identiteit voor hem betekent en hoe dat zijn ontwikkeling heeft verstoord.

Onderzoek

Volgens Defence for Children zou het daarom goed zijn om onderzoek hiernaar te doen. Kijk naar zaken die wel bekend zijn bij het Openbaar Ministerie en bij de Raad voor de Kinderbescherming, wat is dan de aard en omvang van valse aangiftes? Zijn uit die zaken lessen te trekken voor bepaalde maatregelen. En hoe doen andere landen het? Het Onderzoeksbureau van WNL analyseerde de websites van de 25 grootste Nederlandse gemeenten. Slechts zeven van die gemeenten benoemt expliciet dat een geboorteverklaring meegenomen moet worden. Dit is een heel laag aantal. In de podcast pleiten naast Defence for Children ook Stichting Fiom en de voormalig speciale VN-Rapporteur kinderhandel Maud de Boer-Buquicchio voor een verplicht en verifieerbaar, uniform geboortebewijs of een directe lijn tussen de burgerlijke stand en ziekenhuis of verloskundigen.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Tweede Kamer stemt voor afbouw van interlandelijke adoptie

In een belangrijke stap vooruit voor kinderrechten heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie voor het afbouwen van i…


Lees meer

Het verhaal achter hervatting interlandelijke adoptie

Het Nederlands Dagblad publiceerde aan de hand van via de Wet open overheid (Woo) opgevraagde documenten het verhaal ach…


Lees meer

Interlandelijke adoptie idealiter terug naar nul, zegt minister

Tijdens het commissiedebat dat vorige week in de Tweede Kamer plaatsvond, zei minister voor Rechtsbescherming Franc Weer…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee