Scroll down

Alternate Text
News banner

Samen in actie voor het belang van het Kind

 

Op zaterdag 1 juni is het de Internationale dag van het Kind. Daarom vragen wij ook op deze dag aandacht voor kwetsbare kinderen die extra zorg en ondersteuning verdienen. Een groot aantal partijen, zoals onder meer FNV, Jeugdzorg Nederland, VNG, Het Vergeten Kind en Defence for Children hebben hun krachten gebundeld en het Manifest voor het Kind opgesteld. Met het Manifest vragen wij aandacht voor het kind, het gezin en de professional die naast het kind staat.

Wij maken ons niet alleen zorgen over de extra hulp, zorg en ondersteuning die kinderen krijgen, maar ook over de wachtlijsten in zorg en het aanbod en de beschikbaarheid van zorg. Helaas zien wij nu nog veel te vaak dat passende hulp voor het kind ontbreekt. Kinderen moeten vaak lang wachten voordat zij de juiste zorg krijgen en hebben te maken met veel verschillende hulpverleners. Daarnaast kampen professionals in de zorg met een hoge werkdruk en krappe bezetting.

VN-Kinderrechtenverdrag

Op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben alle kinderen recht op de best mogelijke gezondheid en recht op toegang tot passende jeugdhulp wanneer zij dit nodig hebben. De jeugdhulp moet van goede kwaliteit zijn en ervoor zorgen dat het kind tijdig de passende zorg en hulp krijgt waar het recht op heeft.

Het is belangrijk om gezamenlijk tot een verandering te komen. Wij roepen de overheid en de samenleving daarom op om samen met ons te werken aan de volgende punten:

  • Kinderen en professionals staan centraal
    De kwetsbare kinderen, de gezinnen en de professionals die zorg en hulp verlenen, vormen de kern van de zorg voor de jeugd. Het systeem om het kind moet ondersteunend zijn. Met de juiste randvoorwaarden staat het belang van het kind centraal.
  • Goede zorg heeft een prijs
    We hebben de plicht om zorg van goede kwaliteit te leveren aan onze kinderen. Kwaliteit kost geld. Het beschikbare geld moet terechtkomen waar het nodig is. Als we het nu juist besteden, kost het ons later minder. Zo komen we tot genoeg passende en tijdige zorg die mee ontwikkelt met wat kinderen nodig hebben.
  • Zorg voor de jeugd is van maatschappelijk belang
    Zorg voor jeugd gaat iedereen in de samenleving aan. Nu doen wat nodig is voor kwetsbare kinderen, zorgt later voor volwassenen die volwaardig kunnen meedoen in onze maatschappij. Daar zijn we allemaal bij gebaat. ‘Zorg voor de Jeugd’ is dus niet zomaar een titel van een actieplan, of van de sector, maar is iets van iedereen in onze samenleving.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Samenwerking met Drukbedrijf.

Defence for Children is een samenwerking aangegaan met Drukbedrijf. Jaarlijks sponsort Drukbedrijf. de kinderrechtenorga…


Lees meer

Bestuurder Aloys van Rest vertrekt, Mirjam Blaak opvolger

Bestuurder Aloys van Rest vertrekt bij Defence for Children. Hij wordt opgevolgd door plaatsvervangend bestuurder Mirjam…


Lees meer

Minister De Jonge spreekt met jongeren over zorgpunten kinderrechten

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt vandaag als verantwoordelijk bewindspersoon de lijst met k…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee