Scroll down

Alternate Text
News banner

Rechtspositie minderjarigen en ouders in drangkader onder druk

Op 25 februari besteedde het programma Reporter op radio 1 aandacht aan ouders die te maken krijgen met ‘’drang’’. Een dag later verschijnt een onderzoeksrapport van de Rotterdamse Kinderombudsman naar de toepassing van drang in de Rotterdamse jeugdhulpverlening en naar het besluitvormingsproces aan het Jeugdbeschermingsplein Rotterdam Rijnmond. Het gaat hier om ongeveer 250 kinderen per jaar. Uit het rapport blijkt dat er sinds 2012 in Rotterdam een drangtraject is gecreëerd om regie in gezinnen te voeren voordat er sprake is van een door de kinderrechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel. Defence for Children herkent het signaal dat de grens tussen drang en dwang onduidelijk is en er te weinig rechtswaarborgen zijn om kinderen en ouders te beschermen.

Aanleiding van het rapport van de Rotterdamse Kinderombudsman zijn de vele klachten van advocaten en ouders over de werkwijze van jeugdbeschermers in het ‘drangkader’. De ouders worden er amper bij betrokken, er wordt geen onderzoek gedaan, ouders hebben geen rechtsbescherming en er wordt gedreigd met een gang naar de rechter. Uit de uitzending blijkt dat ouders zich geïntimideerd voelen. Volgens de jeugdbescherming krijgen ouders hiermee een laatste kans. Ook op de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children komen signalen binnen waaruit blijkt dat ouders in het vrijwillig kader te maken krijgen met het dreigen met kinderbeschermingsmaatregelen, zoals uithuisplaatsing en gezagsbeëindiging, daar waar dat juridisch gezien lang niet altijd haalbaar is.
 
Defence for Children maakt zich met de Kinderombudsman zorgen over de rechtspositie en rechtswaarborgen bij de toepassing van drang. Ouders en kinderen die in het vrijwillig kader hulpverlening ontvangen zijn kwetsbaar. Het is voor hen niet makkelijk om in te schatten of een maatregel, zoals een uithuisplaatsing om bijvoorbeeld ‘even tot rust te komen’, noodzakelijk is of dat er toch alternatieven voorhanden zijn.
 
Defence for Children pleit ervoor dat gecertificeerde instellingen zich in het vrijwillig kader houden aan de beginselen van behoorlijk bestuur, waaronder zorgvuldig handelen en een verbod op willekeur. Daarbij is betrokkenheid, goede informatie, een zorgvuldige transparante werkwijze  en toetsbaarheid door de rechter belangrijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pijnlijk en oncomfortabel: verhalen van jongeren schetsen verontrustend beeld ZIKOS-afdelingen

Dat vrijheidsbeperkende maatregelen van repressieve aard in de gesloten jeugdzorg schadelijk zijn voor kinderen is al ja…


Lees meer

Rekenkamer: bewindspersonen schieten tekort in verantwoordelijkheid kinderen te beschermen

Het is schrijnend dat kinderen die aan de verantwoordelijkheid van de overheid zijn toevertrouwd, in veel gevallen niet …


Lees meer

Gebrekkig jeugdbeschermingsstelsel: noodgrepen en urgente actie noodzakelijk

Deze week verscheen de lang verwachte eindevaluatie van de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen en de conclusies…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee