Scroll down

Alternate Text
News banner

CBS: Aantal kinderen in langdurige armoede daalt niet

Ruim 292.000 kinderen groeiden in 2016 op in een huishouden met een laag inkomen. 117.00 van hen groeien op in een gezin met een langdurig laag inkomen (ten minste vier jaar achter elkaar). Het aantal kinderen in langdurige armoede is ondanks de economische voortuitgang de afgelopen jaren niet gedaald. Het risico op armoede is het hoogst in de steden Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Den Haag. Dit staat in het nieuwe rapport Armoede en Sociale Uitsluiting 2018 dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op woensdag 17 januari heeft gepubliceerd. Defence for Children en Save the Children maken zich zorgen om deze grote groep kinderen. Zij groeien op in een omgeving waar te weinig geld is voor bijvoorbeeld nieuwe kleren, schoolreisjes of om lid te worden van een sportclub.

Kinderen die in armoede opgroeien lopen het risico om in een sociaal isolement te raken vanwege gevoelens van schaamte en onzekerheid. Vaak is er geen geld om mee te doen aan sociale activiteiten. Het rapport laat zien dat personen met een laag inkomen minder vaak maatschappelijk participeren, een minder goede gezondheid hebben en korter leven.

Defence for Children en Save the Children zetten zich al geruime tijd in voor kinderen die opgroeien in armoede en zich buitengesloten voelen. Samen met Stimulansz voeren we het project Speaking Minds. Dit project biedt jongeren die te maken hebben met armoede een kans om mee te denken met gemeenten over de totstandkoming en de invulling van het gemeentelijke armoede- en schuldenbeleid.

Daarnaast pleiten we ervoor dat alle kinderen een zelfstandig recht moeten hebben op sociale zekerheid. Dit is vastgelegd in artikel 26 van het VN-Kinderrechtenverdrag. Nederland heeft - als enige land ter wereld - een voorbehoud gemaakt bij dit artikel en stelt dat kinderen alleen via hun ouders gebruik kunnen maken van voorzieningen voor sociale zekerheid. Defence for Children en Save the Children roepen de Nederlandse overheid dan ook  op tot intrekking van het voorbehoud. In de praktijk leidt dit namelijk tot schrijnende situaties waarbij kinderen rechtstreeks de dupe worden van de situatie van hun ouders, zo vernemen wij uit signalen van onze Kinderrechtenhelpdesk.

De nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat er in Nederland nog altijd teveel kinderen opgroeien in armoede. Er moet spoedig opvolging worden gegeven aan de reductiedoelstelling, zoals verzocht op 5 december 2017 door de Eerste Kamer, en toegezegd door premier Rutte. Save the Children en Defence for Children blijven zich ook in 2018 actief inzetten om het aantal kinderen in armoede terug te dringen zodat alle kinderen een gelijke toekomst hebben.

Lees meer over Speaking Minds

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

CPB-raming: in iedere klas twee kinderen in armoede

Er zullen volgend jaar meer kinderen in armoede belanden, dat blijkt uit de concept macro-economische verkenning (MEV) v…


Lees meer

Sombere prognose voor 2022 voor gezinnen met een laag inkomen

Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben grote moeite om de energierekening te betalen. Dat staat in een op …


Lees meer

Kinderombudsman Rotterdam: “stel kinderen en ouders centraal in armoedebeleid”

Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken die in armoede opgroeien, is het nodig dat ouders en kinderen centraal staan in …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee