Scroll down

Alternate Text
News banner

Israëlische kolonisten vallen onderzoeker Defence for Children International- Palestine aan

Een veldonderzoeker van Defence for Children International- Palestine (DCI-P) is op donderdag 12 mei 2022 tijdens zijn werk aangevallen door een groep Israëlische kolonisten. Dit gebeurde ten zuiden van de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever in het bijzijn van Israëlische troepen. Een grote groep kolonisten belaagde onderzoeker Hani Nassar en een groep andere Palestijnen. Nassar werd volgens DCI-P belaagd door zeker tien kolonisten en vervolgens door soldaten met pepperspray bespoten.

De onderzoeker werd naar een gezondheidskliniek in de buurt gebracht. Na behandeling kon hij naar huis. "Geweld door kolonisten wordt door de Israëlische staat gesanctioneerd, aangezien Israëlische troepen Israëlische kolonisten helpen en beschermen bij aanvallen op Palestijnen”, zegt Ayed Abu Eqtaish, directeur van het accountability programma van DCI-P. “Dit incident benadrukt hoe ongecontroleerd geweld van kolonisten tegen Palestijnen te wijten is aan systematische straffeloosheid.”

Onderzoek naar schendingen tegen kinderen

Nassar trad in 2011 in dienst bij DCI-P als veldonderzoeker en werkt aan het documenteren van mensenrechtenschendingen tegen Palestijnse kinderen die in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever wonen. Op het moment dat hij werd aangevallen, reed Nassar zuidwaarts in de richting van Nablus nadat hij een bijeenkomst in Jenin had bijgewoond. Hij werkt aan het documenteren van informatie over de mishandeling van een Palestijns kind dat werd vastgehouden door Israëlische troepen.

Tussen 1 januari en 18 april 2022 documenteerde het Bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Hulp (OCHA) 181 aanvallen van Israëlische kolonisten op Palestijnse burgers en hun eigendommen.

Plicht om te beschermen

Israël heeft als bezettende macht volgens het internationaal humanitair recht de plicht om de Palestijnse bevolking die onder Israëlische militaire bezetting leeft te beschermen. Uit onderzoek van DCI-P blijkt echter dat Israëlische troepen vaak niet ingrijpen om aanvallen van Israëlische kolonisten te stoppen of te voorkomen.

Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din wordt 91 procent van de onderzoeken naar geweld tegen Palestijnen afgesloten zonder dat er een aanklacht is ingediend. Ook werd volgens de organisatie tussen 2005-2019 meer dan 80 procent van de onderzoeken naar geweld tegen Palestijnen gesloten vanwege het falen van de politie.

Defence for Children International

Defence for Children Palestina is lid van het internationale netwerk van Defence for Children International, net als Defence for Children Nederland. Defence for Children gebruikt het VN-Kinderrechtenverdrag als basis voor haar werk, werkt samen met overheden en agendeert wanneer kinderrechten in het geding zijn. Defence for Children Nederland en Defence for Children Palestina werken in een meerjarenprogramma samen op het gebied van meisjesrechten en gendergelijkheid in het Midden-Oosten en richting de Arabische Liga, met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wendy Horsten treedt toe tot Raad van Toezicht Defence for Children

Defence for Children Nederland is verheugd dat Wendy Horsten, een ervaren leider bij ING Nederland, toetreedt tot haar R…


Lees meer

Breed Mensenrechtenoverleg doet aanbevelingen aan informateur over mensenrechten in buitenlandbeleid

Het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), waar Defence for Children - ECPAT Nederland lid van is, heeft onlangs een brief ge…


Lees meer

Meerjarig partnerschap met de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft per 1 januari 2024 de samenwerking met Defence for Children voor een periode van 5 j…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee