Scroll down

Alternate Text
News banner

15 november Mulock Houwer-lezing over pleegzorg

Op donderdag 15 november 2018 vindt de achtste Mulock Houwer-lezing plaats. Dit jaar verzorgt Annet van Zon, bestuurder van jeugdzorgorganisatie Entrea Lindenhout, deze lezing met als thema pleegzorg. De titel van de lezing is 'Gedeeld opvoederschap: een groots gebaar'.

Hulp in het boerenbedrijf

Pleegzorg kent een rijke voorgeschiedenis, die zelfs terug te voeren is naar de zestiende eeuw, toen wezen en vondelingen opgenomen werden in boerengezinnen en verzorging kregen in ruil voor hun hulp in het boerenbedrijf. Deze zogenoemde gezinsverpleging zou uiteindelijk leiden tot wat we nu pleegzorg noemen. In eerste instantie richtte de pleegzorg zich vooral op de verzorging van kinderen. Pas in de negentiende eeuw kwam er meer aandacht voor de opvoeding. De pleegzorg ontwikkelde zich vanuit liefdadigheid naar een steeds verder geprofessionaliseerde voorziening, waarin de vrijwilligheid van pleegouders centraal is blijven staan.

Geschiedenis en actualiteit verbinden

Als bestuurder van een jeugdzorgorganisatie die ook pleegzorg biedt, kan Van Zon als geen ander verbanden leggen tussen de geschiedenis en actualiteit van pleegzorg. Ze gaat daarbij in op kansen, dilemma’s en bedreigingen. Denk aan mogelijkheden maar ook kwetsbaarheid en valkuilen, de rol van gemeenten, gedeeld opvoederschap maar ook thema’s als kwaliteitsontwikkeling en het versterken van de kracht van pleegouders.

Terug in het Kinderrechtenhuis

In 2015 is ervoor gekozen het Kinderrechtenhuis te verruilen voor een grotere zaal op de Hogeschool Leiden, vanwege de grote belangstelling. Dit jaar keert de lezing weer terug naar haar wortels, het Kinderrechtenhuis. Dit sluit beter aan bij de historie en de sfeer van de lezing.

Vol

Helaas hebben wij al zoveel aanmeldingen ontvangen, dat we momenteel alleen nog mensen op de reservelijst kunnen noteren. U kunt zich voor de reservelijst aanmelden via info@defenceforchildren.nl.

Programma

  • Datum: donderdag 15 november 2018
  • Programma:
    • 15.30    ontvangst
    • 16.00    lezing
    • 17.00    borrel
    • 18.00    einde
  • Locatie: Kinderrechtenhuis, Hooglandse Kerkgracht 17, 2312 HS Leiden

Mulock Houwer

De Mulock Houwer-lezing verwijst naar de invloedrijke doener en denker Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985), die in de geschiedenis van de kinderbescherming en de zorg voor de jeugd een grote rol speelde en veel aandacht had voor het kind en zijn sociale omgeving. De Mulock Houwer-lezing is een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en Defence for Children in samenwerking met Pro Juventute en de Canon Sociaal Werk.

Meer informatie

Lees over eerdere Mulock Houwer-lezingen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wendy Horsten treedt toe tot Raad van Toezicht Defence for Children

Defence for Children Nederland is verheugd dat Wendy Horsten, een ervaren leider bij ING Nederland, toetreedt tot haar R…


Lees meer

Breed Mensenrechtenoverleg doet aanbevelingen aan informateur over mensenrechten in buitenlandbeleid

Het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), waar Defence for Children - ECPAT Nederland lid van is, heeft onlangs een brief ge…


Lees meer

Meerjarig partnerschap met de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft per 1 januari 2024 de samenwerking met Defence for Children voor een periode van 5 j…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee