Scroll down

Alternate Text
News banner

15 november Mulock Houwer-lezing over pleegzorg

Op donderdag 15 november 2018 vindt de achtste Mulock Houwer-lezing plaats. Dit jaar verzorgt Annet van Zon, bestuurder van jeugdzorgorganisatie Entrea Lindenhout, deze lezing met als thema pleegzorg. De titel van de lezing is 'Gedeeld opvoederschap: een groots gebaar'.

Hulp in het boerenbedrijf

Pleegzorg kent een rijke voorgeschiedenis, die zelfs terug te voeren is naar de zestiende eeuw, toen wezen en vondelingen opgenomen werden in boerengezinnen en verzorging kregen in ruil voor hun hulp in het boerenbedrijf. Deze zogenoemde gezinsverpleging zou uiteindelijk leiden tot wat we nu pleegzorg noemen. In eerste instantie richtte de pleegzorg zich vooral op de verzorging van kinderen. Pas in de negentiende eeuw kwam er meer aandacht voor de opvoeding. De pleegzorg ontwikkelde zich vanuit liefdadigheid naar een steeds verder geprofessionaliseerde voorziening, waarin de vrijwilligheid van pleegouders centraal is blijven staan.

Geschiedenis en actualiteit verbinden

Als bestuurder van een jeugdzorgorganisatie die ook pleegzorg biedt, kan Van Zon als geen ander verbanden leggen tussen de geschiedenis en actualiteit van pleegzorg. Ze gaat daarbij in op kansen, dilemma’s en bedreigingen. Denk aan mogelijkheden maar ook kwetsbaarheid en valkuilen, de rol van gemeenten, gedeeld opvoederschap maar ook thema’s als kwaliteitsontwikkeling en het versterken van de kracht van pleegouders.

Terug in het Kinderrechtenhuis

In 2015 is ervoor gekozen het Kinderrechtenhuis te verruilen voor een grotere zaal op de Hogeschool Leiden, vanwege de grote belangstelling. Dit jaar keert de lezing weer terug naar haar wortels, het Kinderrechtenhuis. Dit sluit beter aan bij de historie en de sfeer van de lezing.

Vol

Helaas hebben wij al zoveel aanmeldingen ontvangen, dat we momenteel alleen nog mensen op de reservelijst kunnen noteren. U kunt zich voor de reservelijst aanmelden via info@defenceforchildren.nl.

Programma

 • Datum: donderdag 15 november 2018
 • Programma:
  • 15.30    ontvangst
  • 16.00    lezing
  • 17.00    borrel
  • 18.00    einde
 • Locatie: Kinderrechtenhuis, Hooglandse Kerkgracht 17, 2312 HS Leiden

Mulock Houwer

De Mulock Houwer-lezing verwijst naar de invloedrijke doener en denker Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985), die in de geschiedenis van de kinderbescherming en de zorg voor de jeugd een grote rol speelde en veel aandacht had voor het kind en zijn sociale omgeving. De Mulock Houwer-lezing is een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en Defence for Children in samenwerking met Pro Juventute en de Canon Sociaal Werk.

Meer informatie

Lees over eerdere Mulock Houwer-lezingen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Defence for Children kijkt terug op 2018

Makkelijk was het niet, maar het was het zeker waard. De strijd voor kinderrechten is soms een taaie, maar loont altijd.…


Lees meer

Marit Buddenbaum wint Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2018

Op 13 december heeft Marit Buddenbaum de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs gewonnen voor haar scriptie over het recht…


Lees meer

Uitnodiging: uitreiking Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2018

De Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden en Defence for Children nodigen u van harte uit voor de uitreiking van…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee