Scroll down

Alternate Text

Campagne 500 kinderen

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children luiden de noodklok: er moet per direct een oplossing komen voor kinderen die zonder ouders op de vlucht zijn. Zij zijn het meest kwetsbaar in de Griekse vluchtelingenkampen. Zij hebben per direct een veilige opvangplek nodig.

Laat je stem horen!

Alleenstaande vluchtelingenkinderen in de Griekse kampen zijn extreem kwetsbaar. Voor deze kinderen uit landen als Afghanistan en Syrië staat elke dag in het teken van overleven en de trauma’s stapelen zich op. Griekenland heeft een noodkreet gestuurd naar de lidstaten van de Europese Unie: Neem alstublieft samen een groep van 2.500 kinderen op die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen. Deze noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal. Elf Europese landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de noodkreet van Griekenland.

Evacuatie

De evacuatie is begonnen en de eerste kinderen zijn overgebracht naar Luxemburg en Duitsland. Inmiddels hebben ook meer dan 175 Nederlandse gemeenten het kabinet opgeroepen om 500 van deze kinderen in Nederland op te vangen. Het Nederlandse kabinet moet zich dan nu ook solidair tonen en het voorbeeld van de andere EU-lidstaten volgen. De tijd dringt en de situatie is urgent.

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen over #500kinderen

Help mee!

Help ook mee om kinderen die alleen op de vlucht zijn uit de Griekse kampen in Nederland op te laten vangen. Het Kabinet kiest voor een schaamteloze uitruil tussen vluchtelingen. Slechts 100 vluchtelingen uit het Griekse kamp Moria krijgen bescherming, ten koste van de meest kwetsbare vluchtelingen die elders ter wereld op bescherming wachten.

De petitie #500kinderen is gesloten en is aangeboden aan Kamerleden van D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, DENK, SP en CDA. Meer dan 100.000 mensen betuigden op deze manier hun steun. VluchtelingenWerk Nederland, Defence For Children en Stichting Vluchteling vinden dat deze deal moeten worden herzien en dat Nederland meer moet doen. Wil je ook iets doen om onze campagne te ondersteunen? Er zijn verschillende opties:

1. Roep je gemeente op

  • Veel Nederlandse gemeenten zijn het niet eens met de hardvochtige kabinetskoers. Zij vormen net zoals 140 Duitse en 20 Oostenrijkse gemeenten een krachtige ‘Coalition of the Willing’ en uiten hiermee hun bereidheid om een deel van de 500 kinderen een veilige plek te bieden. Roep je gemeente op deze kinderen een veilige plek te bieden in Nederland.
  • Op deze kaart kun je zien welke gemeentes zich allemaal al hebben aangesloten.
  • Roep jouw gemeente op als ze zich nog niet hebben aangesloten of stuur juist een compliment via social media als ze dit al hebben gedaan. Gebruik de #gemeentenaanzet.

2. Organiseer een event

  • De afgelopen weken zijn er in verschillende gemeentes in Nederland demonstraties georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld in Amsterdam en Leeuwarden. Neem de coronamaatregelen in acht en regel met de lokale politie een goede plek voor je demonstratie. 

3. Deel op social media

  • Spreek u uit op social media en gebruik deze hashtags: #500 #kinderrechten #sosmoria. U kunt ook onze berichten delen. 

4. Volg onze updates

5. Doe een donatie

  • Defence for Children biedt juridische hulp aan vluchtelingenkinderen in Europa en pleit voor een directe aanpak van de mensonterende situatie in Griekenland. Samen met jou komen we op voor vluchtelingenkinderen aan de grenzen van Europa en in Nederland. Maak jij ons werk mogelijk met een gift? Heel hartelijk bedankt!
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee