Scroll down

Alternate Text
News banner

Strijd tegen seksuele uitbuiting

Kwetsbare kinderen en jongeren in Latijns-Amerika worden vaker slachtoffer van seksuele uitbuiting. De Nederlandse alliantie Down To Zero, waarvan Defence for Children - ECPAT deel uit maakt, doet er alles aan om dat een halt toe te roepen.

In de alliantie Down to Zero werkt Defence for Children – ECPAT onder andere samen met organisatie ICCO om seksuele uitbuiting van kinderen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen. Dit doen we onder meer door kinderen en jongeren psychologisch te begeleiden, ze een vak te leren en ze de kracht te geven om voor zichzelf op te komen.

De Nederlandse Conny Toornstra woont al dertig jaar in Latijns-Amerika en creëert als regiomanager van ICCO onder andere werkmogelijkheden voor jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting. Landen als Colombia en Bolivia zijn tegenwoordig populaire vakantiebestemmingen, maar weinig toeristen hebben zicht op de schrijnende situaties op het platteland en in de armere wijken.

Daar leven alleenstaande moeders met tantes, oma’s en soms wel twaalf kinderen in één kamer. De kinderen voelen de verantwoordelijkheid om voor het hele gezin te zorgen en belanden dan al snel in de sekshandel. De hulp begint bij de lokale organisaties waarmee wij samenwerken,” aldus Conny. Zij werkt samen met lokale ECPAT-organisaties. Die organisaties weten precies waar bordelen zitten, wat populaire plekken voor sekswerk zijn en waar ze kwetsbare jongeren kunnen aantreffen. Conny: “Wij zorgen er dan voor dat ze niet alleen opgevangen worden, maar ook dat ze met hun trauma’s worden geholpen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze economisch onafhankelijk worden.”

Om dat voor elkaar te krijgen, zijn in Colombia en Bolivia kookscholen opgezet. De slachtoffers en ook andere jongeren uit de gemeenschap leren daar koken met producten van het platteland. Ze leren hoe ze een eigen bedrijf moeten opzetten, zodat ze een nieuwe weg kunnen inslaan en er werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Conny: “Armoede is een belangrijke oorzaak van sekshandel. Door slachtoffers psychologisch te ondersteunen én door perspectief te bieden op werk, kunnen we de grondoorzaken van commerciële seksuele uitbuiting aanpakken.”

Over Down to Zero

Met het 5-jarige programma Down to Zero (2016-2020) zet ICCO zich samen met Terre des Hommes, Plan International Nederland, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, in om commerciële seksuele uitbuiting van kinderen in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen. De alliantie stelt kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevant beleid en wet- en regelgeving. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven, zoals de reis- en toerismesector.

Bovenstaand artikel is verschenen in VROUW Magazine en op Telegraaf.nl, op zaterdag 15/02/2020.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee