Scroll down

Alternate Text
News banner

“Pro-ana coaches maken bewust misbruik van meisjes met eetstoornis”

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), partner in de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting, waar Defence for Children – ECPAT ook deel van uitmaakt, publiceert vandaag een verontrustend beeld van pro-anorexiacoaches, coaches die jonge meisjes met een eetstoornis helpen om verder af te vallen. Een deel van de coaches richt zich bewust op deze  (minderjarige) meisjes om seksueel materiaal te bemachtigen, hen te vernederen en om macht uit te oefenen. “De afgelopen jaren is er een groei van zogeheten pro-ana coaches die zich begeven op pro-ana websites waar jongeren die willen afvallen tips en steun zoeken”, zegt Shamir Ceuleers van het CKM. “In sommige gevallen dringen ze ook aan op fysiek contact. Dit heeft in de praktijk meerdere malen geleid tot seksueel geweld.”

Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling, vindt Defence for Children – ECPAT, deze groep kwetsbare kinderen en jongeren verdient de juist zorg en bescherming. “Het gaat volgens woordvoerder Ceuleers met name om mannen tussen de 20 en 30 jaar die zich voorstellen als afvalcoach, maar in de praktijk vragen om seksueel getinte foto’s en/of filmpjes, met name van jongeren die kampen met eetstoornissen.” Het onderzoek is gedaan onder 77 meisjes en twee jongens die in aanraking kwamen met een pro-ana coach, in samenwerking met GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme. Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen bij het LUMC en directeur van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula: “Het gaat om een bijzonder kwetsbare groep jonge vrouwen die door hun eetstoornis verzeild raken in een web van valse beloften, chantage en misbruik, met alle kwalijke gevolgen van dien”.

Aanbevelingen

Op basis van het onderzoek naar pro-ana coaches doet het CKM aanbevelingen aan de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport op drie domeinen: preventie en bewustwording, opsporing en vervolging en vervolgonderzoek. Aanbevelingen van CKM zijn:

  • Ontwikkel een online campagne die daadwerkelijk aansluit op de belevingswereld van deze meisjes en jonge vrouwen en versterk het signalerend en beschermend vermogen van professionals die in contact komen met deze kwetsbare groep.
  • Ga als minister van Justitie en Veiligheid aan de slag met een onlangs aangenomen motie over het ontwikkelen van een online outreach programma. Hiermee kan proactief bescherming geboden worden aan deze kwetsbare doelgroep.
  • Doe vervolgonderzoek met als doel meer zicht te krijgen op pro-ana coaches en de effectiviteit van ingezette maatregelen te monitoren. Dit zodat schadelijke praktijken gestopt kunnen worden.

Deze problematiek verdient bijzondere aandacht van politiek Den Haag en de opsporingsdiensten. Dit is ook de reden van CKM om het rapport vandaag te overhandigen aan Kamerleden.

Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting

Het onderzoek maakt onderdeel uit van de werkzaamheden van de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting. Deze coalitie heeft tot doel seksuele uitbuiting van kinderen in Nederland te bestrijden. Defence for Children – ECPAT, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) voeren het programma uit.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee