Scroll down

Alternate Text
News banner

Programma 6 februari: Zero Tolerance Day tegen meisjesbesnijdenis

In het VN-Kinderrechtenverdrag is vastgesteld dat jongens en meisjes dezelfde rechten hebben. Maar in de praktijk blijkt dat meisjes nog vaak achtergesteld worden ten opzichte van mannen en jongens. Een schadelijke praktijk die hieraan bijdraagt is meisjesbesnijdenis. Deze praktijk, die veelal op jonge leeftijd plaatsvindt, is in strijd met hun recht op een gezond en veilig leven en beperkt de kansen op ontwikkeling en economische participatie. Jaarlijks vraagt Platform 6/2, waar Defence for Children - ECPAT onderdeel van uitmaakt, hier aandacht voor op 6 februari. Dit jaar met een conferentie over persoonlijk leiderschap om meisjesbesnijdenis tegen te gaan. 

Persoonlijk leiderschap

Wereldwijd leven 200 miljoen meisjes en vrouwen met de gevolgen hiervan. Jaarlijks lopen 3 miljoen meisjes het risico besneden te worden. In Nederland wonen zo’n 95.000 meisjes en vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar meisjesbesnijdenis voorkomt. Er wordt geschat dat hiervan 41.000 vrouwen besneden zijn. Tijdens de Zero Tolerance Day Conferentie 'Samen sterk voor 2030: het belang van leiderschap in het beëindigen van vrouwelijke genitale verminking' op 6 februari gaan we in gesprek over persoonlijk leiderschap richting 2030, de uitdagingen die we tegenkomen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis en mogelijke oplossingen op deze praktijk te stoppen.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen vormen samen de internationale richtlijnen die zijn opgesteld om een eind te maken aan, onder andere, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In Duurzaam Ontwikkelingsdoel 5.3 staat opgenomen dat 'in 2030 alle schadelijke praktijken, zoals kind-, vroege en gedwongen huwelijken en meisjesbesnijdenis de wereld uit geholpen moeten zijn'. Hier wordt met toewijding aan gewerkt, zowel op nationaal als internationaal niveau, om een wereld zonder vrouwenbesnijdenis in 2030 te kunnen realiseren. Het is 2020. Er is nog tien jaar om ontwikkelingsdoel 5.3 te behalen.

Programma Zero Tolerance Day 2020 

In de Thiemeloods, Leemptstraat 34 Nijmegen wordt op donderdag 6 februari de conferentie Zero Tolerance tegen meisjesbesnijdenis gehouden met als voertaal Nederlands en Engels.       

12.30 uur – 13.00 uur Inloop & registratie workshops
13.00 uur – 13.10 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter Amma Asante
13.10 uur – 13.20 uur Opening door Grete Visser, wethouder Onderwijs, Welzijn en Zorg gemeenten Nijmegen
13.20 uur – 14.30 uur Panelgesprek over leiderschap
14.30 uur – 15.00 uur Pauze
15.00 uur - 16.00 uur Workshops

Workshop 1
Leiderschap door kennis: welke kennis en antwoorden zijn daarvoor nodig en hoe gaan we er samen voor zorgen dat we die kennis en antwoorden delen én versterken binnen de keten rondom meisjesbesnijdenis. > door Ramin Kawous en Diana Geraci – Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen.

Workshop 2
Geef leiderschap terug in de handen van de cliënt: Praktische tips in het bespreekbaar maken van meisjesbesnijdenis. > door GGD Gelderland-Zuid in samenwerking met Marthine Bos.

Workshop 3
Internationaal leiderschap – invloeden over landsgrenzen heen. Wie zijn die leiders en hoe ziet deze beïnvloeding eruit? We gaan in op de rol die leiders in het binnen-en buitenland spelen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. > door Bertine Pries (Amref Flying Doctors), Liselot Bloemen en Linda Barry (Defence for Children-ECPAT) en Delphine van der Zee (Plan International Nederland).

16.00 uur – 17.00 uur Terugkoppeling en afsluiting
17.00 uur – 18.00 uur Netwerkborrel

Over Platform 6/2

Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen Amref Flying Doctors, Defence for Children-ECPAT, Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen en Plan International Nederland. Dit jaar wordt het Platform ondersteund door GGD Gelderland-Zuid.

Meer informatie

(fotocredits: Ilvy Njiokikitjien)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europees Instituut inventariseert risico meisjesbesnijdenis Spanje, Luxemburg, Denemarken en Oostenrijk

Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) heeft schattingen gepubliceerd van het aantal meisjes dat risico loo…


Lees meer

Vrouwenrechtenorganisaties naar West-Afrikaans Hof vanwege ontbreken verbod meisjesbesnijdenis in Mali

Toonaangevende vrouwenrechtenorganisaties hebben op 12 april gezamenlijk een zaak ingediend bij het Hof van Justitie van…


Lees meer

Uitnodiging: 8 februari online conferentie Zero Tolerance tegen meisjesbesnijdenis

Ieder jaar op 6 februari wordt op Zero Tolerance Day wereldwijd aandacht voor de strijd tegen vrouwelijke genitale vermi…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee