Scroll down

Alternate Text
News banner

Reclame behandeling met anonieme donor in strijd met Nederlandse wet

Op televisie werd recentelijk reclame gemaakt voor behandelingen in een IVF-kliniek in Spanje. Deze kliniek werkt met anonieme eicel en zaadceldonoren. In Nederland is sinds 2004 anoniem doneren echter niet toegestaan. Kinderen die geboren worden via een donor, kunnen hierdoor als ze 16 jaar zijn de gegevens van de donor opvragen. Defence for Children vindt het zorgelijk dat deze Spaanse kliniek zich richt op Nederlandse wensouders en daarmee ingaat tegen Nederlandse wetgeving. Aan het belang van het kind, dat recht heeft op afstammingsinformatie, wordt voorbij gegaan wanneer gebruik wordt gemaakt van anonieme donoren.

Recht op afstammingsinformatie

In Nederland is anonieme eicel-, sperma-, en embryodonatie niet toegestaan, hiermee wordt gewaarborgd dat donorkinderen later toegang hebben tot hun afstammingsinformatie. Afstammingsvragen zijn vragen die levenslang van invloed kunnen zijn. Elk jaar blijken honderden Nederlandse vrouwen met een kinderwens zich te melden bij buitenlandse klinieken voor een behandeling, waar gebruik wordt gemaakt van anonieme donoren.

‘De baby-industrie’

De vierdelige serie ‘De baby-industrie’ op NPO 2 van maart 2018 volgt mensen die ongewenst kinderloos zijn en reizen naar het  buitenland om daar gebruik te kunnen maken van anonieme donoren. Dit gaf een inkijkje in de complexiteit van de grensoverschrijdende voortplantingstechnologie. Iara de Witte: “Het omzeilen van de afspraken die we in Nederland met elkaar hebben gemaakt, heeft gevolgen voor de kinderen die daaruit geboren worden. Zij zullen niet weten wie hun genetische ouders zijn, dit schendt kinderrechten."

Kamervragen

In 2013 zijn er al Kamervragen gesteld over de wervingsactiviteiten in Nederland van de Spaanse kliniek. Het antwoord van de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport was destijds dat dit niet strafbaar is. De Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport is onlangs gewezen op de reclames van de Spaanse kliniek en gevraagd om maatregelen te treffen. Bij de Reclame Code Commissie zijn er verschillende klachten ingediend, omdat er reclame wordt gemaakt voor behandelingen die in Nederland verboden zouden zijn als met anonieme donoren wordt gewerkt. De Reclame Code Commissie behandelt dit dossier tijdens de zitting van 18 oktober 2018.

Defence for Children is van mening dat werving in Nederland voor vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland, die in strijd zijn met de Nederlandse wet, verboden moet worden. Kinderen, ook die zijn ontstaan met behulp van donoren, hebben volgens het VN-Kinderrechtenverdrag het recht om te weten waar ze vandaan komen. Zij houdt de reactie van de Vaste Kamercommissie en de uitspraak bij de Reclame Code Commissie nauwlettend in de gaten.

Meer informatie

Lees hier het artikel Programma 'De baby-industrie' aanleiding voor discussie.

Deel dit op

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie op wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting wordt gewijzigd. Dit wetsvoorstel lag ter internetconsultatie voor. Defence…


Lees meer

Nederland stelt kinderkoop in het kader van draagmoederschap strafbaar

Kinderkoop wordt strafbaar gesteld in een nieuw artikel 151d van het Wetboek van Strafrecht. De strafbaarstelling betref…


Lees meer

Onvoldoende waarborgen kind in wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming

Het Wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming is onder andere bedoeld om de positie van het kind te beschermen e…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee